Dekodirani mitovi o mačijem ponašanju - IZNENADIĆETE SE!

Mačke spadaju među najpopularnije kućne ljubimce, ali su u isto vreme i vrlo često pogrešno shvaćene.

Ilustracija, foto: New Africa/Shutterstock
Ilustracija, foto: New Africa/Shutterstock
.

To je delimično zbog brojnih stereotipa koji se vezuju za mačke i mitova koji kruže o njihovom ponašanju. Sigurno ste bili u prilici da čujete neke stvari o mačkama koje su vam delovale suludo ali budući da se spominju na svakom koraku, vremenom ste počeli da verujete i sami u njih.

Danas smo rešili da za vas dekodiramo najčešće mitove vezane za mačke. Vreme je da odvojimo činjenice od fikcije i konačno malo bolje razumemo naše krznene ljubimice.

MIT BROJ 1 – MAČKE SE NE MOGU DRESIRATI

Uobičajena je zabluda da se mačke ne mogu dresirati poput pasa i da je sa njima znatno teže živeti. Obe ove izjave su mit, i mogu biti štetne ako vlasnik mačke u njih veruje. Ako vlasnik veruje da mačka ne može biti izdresirana, on automatski smatra da se problemi u ponašanju mačke ne mogu rešiti. Ovo u dobrom delu slučajeva dovodi do toga da vlasnik ne želi više da brine o takvoj mački. Istina je međutim takva da se mačke mogu naučiti osnovnim oblicima ponašanja kao i izvođenju raznih trikova. Fokus prilikom dresure bi trebalo da je na nagradama, umesto na tome da mački govorite šta ne sme da radi. Svaka životinja, pa i mačka će pre razumeti šta tražite od nje da uradi, umosto da joj stalno ponavljate “ne”.

MIT BROJ 2 – KADA VAM MAČKA POKAŽE SVOJ STOMAK, ONA UVEK ŽELI DA JE MAZITE

Gotovo da nema osobe na svetu koja kada vidi mačku da leži na leđima i otkriva svoj stomak, nema nagon da je pomazi. Međutim u većini slučjeva to nije ono što mačka želi. Mačke se ponekad nađu u ovom položaju kako bi pokazale odbrambeni stav. Ako misli da ne može da pobegne, na leđima će bolje moći da koristi kandže i zube. Mačiji stomak je osetljiv, pa ne bi trebalo da shvatate lično ako vas ogrebe ili ugrize ako je po njemu pomazite. Izlaganje stomaka može da bude i mačiji poziv za igru, a vaše ruke i gola stopala ne bi trebalo da budu njena igračka, jer ona nije svesna svoje snage.

MIT BROJ 3 – MAČIĆMA NIJE POTREBNA SOCIJALIZACIJA

Uprkos opštem mišljenju jednako je važno i za mačiće kao i za štence da još kao vrlo mladi budu na pravilan način socijalizovani. Period socijalizacije kod mačaka je u periodu od 2 do 7 nedelje života. Tada mačići uče šta je bezbedno a šta ne po njih. Loša socijalizacija dovodi do toga da mače bude preplašeno, da se skiva od vaših gostiju, drugih kućnih ljubimaca i da reaguje agresivno ukoliko pokušate da je mazite. Mačići koji nisu na vreme socijalizovani teže u kasnijem dobu uče gde treba da obavljaju nuždu, konstantno su po stresom i na oprezu.

Izvor: Ženski magazin