NAJLEPŠA KRATKA IMENA ZA DEVOJČICE I NJIHOVO ZNAČENJE: Kad ne želite da vaše dete ima nadimak, nazovite ga OVAKO!

Ukoliko imate dilemu kako da nazovete svoju devojčicu pogledajte spisak imena za nežniji pol, koji će vam pomoći da donesete konačnu odluku…

Najlepša kratka ženska imena, foto: Oksana Kuzmina/Shutterstock
Najlepša kratka ženska imena, foto: Oksana Kuzmina/Shutterstock
.

Iva – Skraćeni oblik imena Ivana, a u srpski jezik došlo je preko grčke i latinske verzije, u koje je pak dospelo od hebrejskog “Johanan” (“Jehohanan”), koje se sastoji od “Jahveh” (što znači “Bog”) i “hanan”(u značenju “milostiv”). Značenje ovog imena je, dakle, “Bog je milostiv”.

Gala – Poreklo imena je od starog prideva “gala“ u značenju crna, mrka. Ime hrišćanske svetiteljke.

Tea – Nastala iz grčkog thea – boginja. Ne treba zanemariti i mišljenje da je nastalo u italijanskom značenju divlja ruža.

Neva – Ime nastalo od izvedenice glagola venuti, tj. ona koja ne vene - večno mlada. Nastalo od imena Nevena.

Janja – Žensko ime nastalo od grčke reči “ioannikios”, u značenju “nosilac svete blagodeti”.

Dunja – Naziv drveta i aromatičnog ploda uzet je za lično ime. Postoji gotovo opšta saglasnost da je koren iz koga izvire u grčkom nazivu mesta Cydon (Kidon) na ostrvu Kritu. U upotrebi je od starine a kod nas tek od prošlog veka kada smo ga preuzeli iz ruskog.

Dina – Ime Dina je arapskog porekla. Značenje imena je poslušnost, dugotrajna kiša. Muški oblici ovog imena su Dino i Din.

Tara – Naziv poznate planine i reke uzet je za lično ime. Postoji i mišljenje da je keltskog porekla u značenju kula, toranj.

Una – Izvodi poreklo iz latinskog una - jedina, jedinstvena. Postoji mišljenje etimologa da je keltskog porekla od Oona(gh), izvorno iz ian – jagnje.

Hana – Žensko ime, nastalo od nemačkog imena Hanne, a izvorno je hebrejskog porekla od Hanna što znači milost. Takođe postoji tumačenje da je ovo ime turskopersijskog porekla sa značenjem: carica, vladarka.

Zoja – Ime grčkog porekla, sa značenjem život.

Sara – Biblijsko ime. Došlo nam je preko engleskog Sara(h), iz starohebrejskog sara - najviša, istaknuta, čuvena, poznata. Popularno je u zapadnoevropskim jezicima od najstarijih vremena do danas.

Srna – Ime domaćeg porekla. Naziv šumske životinje uzet je za lično ime. Simbol je elegancije, nežnosti i plahovitosti.

Nina – Potiče iz grčkog Nina koje je možda ženski oblik od Ninos (Ninus) - ime legendarnog osnivača Asirskog carstva ili je skraćenica od Ioan(nina) - nosilac svete blagodeti.

Nađa – Ime ruskog porekla. Oblik je imena Nadia u značenju nada. Ostali oblici ovog imena su Nada, Nađa. Moguće je da je ovo ime i arapskog porekla. Značenje ovog imena na arapskom je: blaga, nežna, osetljiva.

Maša – Maša je biblijsko ime, nastalo od imena Marija. Nosi ga više osoba koje se spominju u Svetom pismu. U izvornom hebrejskom jeziku je Mirjam. Mariolozi iznose šezdestak pokušaja tumačenja ovog imena, ali značenje reči ostaje i dalje diskutabilno. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od reči mar(a) - gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj reči mry(t) - ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska reč Mirjam dolazi od hetitske reči (imena) Maria u značenju koja je kao koplje. Reč “mari“, naime, znači koplje.

Mia – Ime Mia je najčešće skraćenica iz drugih imena, pa se njeno značenje menja u značenju imena iz kojeg se izvodi. Uglavnom je ime latinskog porekla, čije je značenje: moja.

Neda - Žensko ime domaćeg porekla. Skraćeni je oblik imena Nedeljka, a nastalo je od nedelja (naziv dana u sedmici).

Ena – S kraćeni oblik imena Irena, a vodi poreklo od grčkog Eirene. U grčkoj mitologiji, boginja mira, ćerka Zevsa i Temide, nosila je ovo ime.

Eva – Ime hebrejskog porekla, nastalo od reči “Hawwa”, koja znači “živo biće”. To je, po Bibliji, ime prve žene koju je Bog stvorio i žene prvog čoveka Adama. Eva je stvorena od Adamovog rebra i ona je pramajka čovečanstva. Neki ovo ime smatraju hebrejskim oblikom imena hetitske boginje Hebe.

Ines – Latinski oblik grčkog imena Hagne, koje je nastalo od reči “hagnos”. Odgovara današnjem imenu Agnes, što znači “sveta”, “nevina”, “nedužna”, “čista”.

Lara – Ime latinskog porekla, skraćenica dvaju imena – Laura (što znači “lovorov list”) i Larisa (što znai “zaštita”). Tako su Stari Rimljani nazivali kućne bogove koji su štitili kuću i kućni prag.

Lea – Ime latinskog porekla, nastalo od reči “leo”, što znači “lav”, zbog čega “lea” znači “lavica”.

Lena – Žensko ime koje void poreklo od grčkog imena Helena. Potiče od reči “elene”, odnosno “helene”, što znai “sjajna”, “blistava”.

Izvor: Yumama