OVAJ SAVET VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT: Evo zašto vrata na autu nikada ne treba otvarati levom rukom ako ste vozač ili sedite iza njega

Već na pomisao da vrata automobila otvaramo desnom rukom, proći će vam kroz glavu misao: "Nije baš zgodno, naprotiv". Ipak, kada budete čuli razlog zbog kojeg se savetuje da se vrata na automobilu uvek otvaraju desnom rukom shvatićete da za to postoji racionalno objašnjenje.

Otvarajte vrata desnom rukom umesto levom, foto: Ersler Dmitry/Shutterstock
Otvarajte vrata desnom rukom umesto levom, foto: Ersler Dmitry/Shutterstock
.

Kada izlazi iz automobila, gotovo svaki vozač vrata otvara levom rukom. Međutim, to nikako nije dobra ideja, jer može biti opasno po život, prenosi 24sata.hr.

Nakon što parkirate automobil, okrenite se i otvorite vrata desnom rukom. Tako ćete okrenuti glavu unazad i videćete da li nailazi neko vozilo, bicikl, motocikl i tome slično... Time ćete sprečiti mogućnost da dođe do nesreće u kojoj vi ili neko drugi možete biti povređeni.

To se događa češće nego mislimo. Na primer, biciklista ne može da zna da će vozač baš u tom trenutku izaći iz vozila, a vozač ne gleda šta se dešava na ulici, već automatski levom rukom hvata ručicu na vratima i otvara ih. Tu se radi o sekundama koje mogu da znače život ili smrt.

Otvaranje vrata desnom rukom zapravo prisiljava vozača da okrene gornji deo tela, i da pogleda šta se dešava na ulici. Iako ovo deluje možda nelogično, sve je stvar navike i toga da nam neko ukaže na potencijalni problem na koj do tada nismo obraćali pažnju, piše CountryLiving.

Sve što važi za vozača važi i za putnike koji se voze na zadnjem sedištu automobila, kao i za suvozača. Podjednako je važno pridržavati se ovog saveta, jer na taj način možemo sačuvati svoj i tuđi život.