Interesantni načini kako konobaru OSTAVITI PORUKU uz pomoć VILJUŠKE I NOŽA?

Ako obedujete u restoranu, trebalo bi da se pridržavate odgovarajućeg bontona.

bonton u restoranu, foto: Rawpixel.com/Shutterstock
bonton u restoranu, foto: Rawpixel.com/Shutterstock
.

Ono uključuje konzumiranje hrane bez srkanja i mljackanja, kao i korištenje određenog pribora za jelo.

Položaj viljuške i noža na tanjuru može značajno doprineti celokupnom ugođaju obedovanja u restoranu, jer to konobaru šalje određene poruke kojih možda niste ni svesni.

1. Još uvek jedem

Kada želite polako uživati u obroku, a da vam se konobar ne vrzma oko ‘glave’ ili, ne daj Bože, uzme tanjir pre nego što ste završili sa jelom, važno je da viljušku i nož stavite na tanjir pod uglom od 45 stepeni, odnosno priborom formirati piramidu. Na taj način poručujete “još uvek jedem”.

2. Još jedna porcija

Kada ste završili sa jelom, ali želite konobarima da poručite da vam donesu još jednu porciju, dovoljno je da escajgom napravite krst na tanjiru.

3. Završio sam

Kada ste gotovi sa jelom, viljušku i nož postavite u uspravan paralelan položaj, odnosno dijagnoalno na tanjir. To je jasan znak konobaru da može uzeti vaš tanjir i pribor za jelo sa stola.

.

4. Bilo je prefino

Kada konobaru i kuvaru želite da udelite kompliment, viljušku i nož položite vodoravno po sredini tanjira, jedno uz drugo. Na taj način ćete sigurno izmamiti osmeh na lice ugostiteljskom osoblju.

5. Nije mi se svidelo

Ako vam se neko jelo nije dopalo, sigurno ćete veću količinu hrane ostaviti na tanjiru. I to je sasvim dovoljna poruka za kuvara, ali još provučete nož kroz viljušku i escajg stavite na tanjir pod uglom od 45 stepeni, biće im još jasnije, piše aura.ba.