Evo kako PTICE SELICE uvek ODSPAVAJU u vazduhu - genijalna organizacija!

Možda ste se i vi kao i nekolicina ljudi upitala - koliko sati dnevno spavaju ptice. Naučnici su utvrdili da pojedine ptice mogu da spavaju i dok lete, što je fascinirajuće.

jato ptica selica, foto: Delmas Lehman/Shutterstock
jato ptica selica, foto: Delmas Lehman/Shutterstock
.

Neke vrste ptica neprekidno lete i po nekoliko nedelja. Jeste li se ikada pitali koja je tajna njihove izdržljivosti? Kako spavaju ako ne dodiruju tlo? Kao i morski sisavci, koriste jednu stranu mozga (samo u vazduhu, a ne u vodi).

Zasigurno ste zapazili da ptice putuju u jatima u obliku slova “V”. To nije slučajnost. U sredini jata je grupa ptica koja spava, a ostatak jata ih navodi svojim krikovima. Kad se naspavaju, odlaze na čelo jata i na njihovo mesto dolazi druga grupa.

Recimo, delfini i kitovi obično spavaju tako da kruže u istom smeru, ali nikad ne spavaju u potpunosti. Jedna polovina mozga je uvek aktivna, dok se druga odmara i prelazi u stanje nesvesti, prenosi aura.ba.

Tokom sna jedno oko im je otvoreno, jer moraju biti na oprezu od neprijatelja. Kako se ne bi utopili, s aktivnom stranom mozga kontrolišu disanje.