PRAVI SU SNALAŽLJIVCI: Ove supermoći imaju samo "srednja" deca

Postoji mnogo stereotipa koji se vežu uz srednju decu, a svi oni obedinjeni su pod nazivom "sindrom srednjeg deteta". Za srednju decu često se zna reći da se osećaju nevoljeno i zanemareno u odnosu na svoju braću i sestre, kao da nigde ne pripadaju i da imaju negativan pogled na svet.

Srednja deca su često zanemarena, foto: Irina Wilhauk/Shutterstock
Srednja deca su često zanemarena, foto: Irina Wilhauk/Shutterstock
.

Iako su istraživanja pokazala da srednja deca znaju da budu zanemarena tokom odrastanja, dugoročno - oni znaju kako iz toga izvući korist i najbolje za sebe.

Srednja deca tako odrastaju u društvenjake i sjajne timske igrače. Osim toga, dobri su saradnici i prijatelji, ali i uspešne vođe.

Martin Luter King Jr., Abraham Linkoln i Madona su primer srednje dece s jakim liderskim kvalitetima.

Zbog eventualne zanemarenosti s kojim su suočena tokom odrastanja, srednja deca postaju nezavisnija, osećaju manji pritisak da se prilagode i empatičnija su. To ih sve čini sjajnim radnicima, timskim igračima, ali i partnerima, piše Zadovoljna.hr.

U nastavku su još neke od supermoći srednje dece.

1. Izvrsni su pregovarači.

Zato što su navikli da ne dobiju uvek sve što žele, postaju pametni pregovarači.

2. Dobro prosuđuju.

U svakoj situaciji u obzir uzimaju sve strane i donose dobre odluke. Spremni su za kompromise zbog čega su odlični u raspravama, a budući da su kao srednja deca navikli na čekanje, strpljivi su.

3. Spremni su za nove stvari

Jedno istraživanje pokazalo je da je 85 posto srednje dece otvoreno za nove ideje, u odnosu na 50 posto prvorođene dece.

4. Cene pravdu

S obzirom da se tokom odrastanja često moraju prilagoditi potrebama drugih, jednom kada odrastu usresrežene su na pravednost i prilagođeni su potrebama drugih.

5. Posvećeni su prijateljima

Jako su društveni pa jako puno vremena provode s prijateljima. Možda zbog toga deluju tajnovito ili povučeno, ali oni su samo jako posvećeni porodici koju su sami izabrali. Vole da imaju sopstveni krug ljudi i često se oslanjaju prijatelje.