Znate li zašto aluminijumska folija ima sjajnu i mat stranu i koja treba da se koristi prilikom kuvanja?

Često se raspravlja o tome zašto svaka aluminijska folija ima jednu mat i jednu sjajnu stranu i koju zapravo treba da koristimo za kuvanje.

aluminijumska folija, foto: Petr Smagin/Shutterstock
aluminijumska folija, foto: Petr Smagin/Shutterstock
.

Kad je u pitanju kuvanje, možete odahnuti – nema prave strane aluminijske folije koja bi se trebala koristiti. Obe su strane jednako delotvnorne prilikom zagrevanja hrane.

Zašto onda alu folija ima različite strane?

Stručnjaci kažu da se radi o proizvodnom procesu i da do toga dolazi zbog zagrevanja i rastezanja folije. Dva sloja folije se spajaju i valjaju istovremeno, jer bi se u suprotnom slomila.

“Kad folija dođe u kontakt sa drugim slojem, nastaje mat strana. Sjajna strana je ona koja nije bila u kontaktu sa drugim slojem. Međutim, dejstvo je na obe strane isto”, kažu stručnjaci iz kompanije Reynolds Kitchens, prenosi tuzlanski.ba.

Mnogi su zabrinuti zbog uticaja aluminija na zdravlje jer se kuvanjem u aluminijskoj foliji čestice unose kroz hranu. Ipak, stručnjaci su zaključili da tako male količine ne predstavljaju opasnost po zdravlje.