POSTALI SU PRAVO BLAGO, KOLEKCIONARI SE OTIMAJU OKO NJIH: Proverite da li imate neki od ovih 7 modela starih mobilnih telefona

Glomazni su, teški, u nama izazuvaju nostalgiju: prvi mobilni telefoni su bili prave „komadine“ tehnike. Baterija im je trajala duže i svaki se piksel mogao izbrojati. Nisu imali ekran osetljiv na dodir, niti kamere koje su mogle da uslikaju svaki tren života. Sve što telefoni danas imaju nije se moglo ni zamisliti te davne 1996. godine. Nakon skoro dvadeset godina situacija je potpuno drugačija.

Mobilni telefoni oldtajmeri, foto: Billion Photos/ Shutterstock
Mobilni telefoni oldtajmeri, foto: Billion Photos/ Shutterstock
.

Određeni modeli starih telefona danas imaju veliku kolekcionarsku vrednost. Pogled u podrum mogao bi biti vredan, jer se na spisku vrednih ne nalaze samo stari, već i neki tipovi modernijih telefona.

1. Nokia 3310

Klasik model Nokia 3310 predstavljen je 2000. godine i postigao je veliki uspeh. Bio je praktično neuništiv, a „okvir“ se mogao menjati prema raspoloženju i želji. Modeli koji su kao novi i u originalnom pakovanju su vrede između 200 i 300 eura. S obzirom na njenu popularnost napravljen je retro model i u prodaju pušten 2017. godine. Međutim, original je još uvek popularniji među kolekcionarima.

2. Motorola Dyna TAC 8000x

Prvi mobilni telefon koji je ikada prodat košta, naravno, nekoliko hiljada eura. Motorola Dyna TAC 8000x danas vredi mnogo. Na tržište je stigao 1983. godine, a s obzirom na svoje šiljate ivice i težinu od 800 grama gotovo se može koristiti kao oružje.

3. Nokia 8110

Nokia 8110 lansirana je 1996. godine i odmah je postala popularna zbog svoje kompaktne veličine i lakoće. Zakrivljeni oblik zaslužen je za nadimak „banana telefon“. Svako ko još uvek poseduje model u originalnom pakovanju pravi je srećnik, jer je njena vrednost danas porasla za 300%. Umesto 1.000 eura koliko je koštao, danas za njega možete dobiti čak 3.000 eura.

4. Samsung SPH-N70

Ovaj telefon kao da je došao direktno iz jednog od „Matrix“ filmova, Samsung SPH-N70 svetli uglavnom zelenom bojom. On je vrlo tražen među ljubiteljima naučne fantastike i filma, a sada vredi dvostruko više nego ranije, odnosno oko 800 eura, piše Miss7.

5. Nokia 8800 Sirocco

Godine 2007. Nokia je lansirala 8800 Sirocco, a ime zvuči elegantno, poput samog telefona. Detalji od nerđajućeg čelika, elegantan dizajn i klizni uređaj daju telefonu izgled malog italijanskog sportskog automobila. Pre nekoliko godina 8800 Sirocco bio je itekako tražen, a sada je cena ponovno pala. Možda biste s ovim telefonom trebali malo sačekati.

6. Nokia 8800 Arte Carbon

Naslednik Sirocca iz 2008. godine jednako je popularan i 2021. godine. Karbonski izgled celoj je stvari dao sportskiji i hladniji izgled. Klizni uređaj vrlo je sličan Siroccu. Sakupljači bi za taj model trebali izdvojiti do 1.000 eura.

7. iPhone 2G:

Ova lista nikako ne može da prođe bez prvog pametnog telefona, a to je iPhone 2G. Na tržište ga je lansirao Apple 2007. godine. On je doneo potpunu revoluciju u svet mobilnih telefona. Potražnja za njim je i dalje velika. Obožavaoci su spremni da daju od 2.000 do 3.000 eura ako je mobitel još kao nov.