TRI JEDNOSTAVNA RAZLOGA: Zašto mnoge mačke mrze vodu, a samo neke je vole?

Većina mačaka čim ugleda vodu spremna je na žestoki beg. Srećom, mačke je zaista retko kad potrebno kupati, jer se one same čiste. Koliko god je zanimljivo to što mačke ne podnose vodu, još je zanimljivije to što je od njih vole. Objašnjenje za takvo ponašanje leži u bihevioralnim i biološkim razlozima.

Zašto mačke mrze vodu?, foto: BBbirdZ/Shutterstock
Zašto mačke mrze vodu?, foto: BBbirdZ/Shutterstock
.

Neki vlasnici mačaka ističu kako njihove ljubimice vole vodu, odnosno vole da se igraju sa mlazom vode, ali to se češće povezuje s njihovom potrebom da se igraju i pipkaju sve što svetluca, nego s tim da one zaista vole da se kupaju.

Velika većina mačaka nimalo ne voli vodu, a postoje tri moguća razloga zbog kojih je to tako:

1. Mačke lošije podnose promene i nova iskustva nego recimo psi. Mački koja nikada nije bila izložena vodi verovatno se neće svideti osećaj uranjanja u vodu. Mačka koja je kao mačr redovno bila u dodiru s njom sigurno će je lakše podneti.

2. Mačke su izbirljiva bića. Mnogo vremena provode uređujući se i verovatno na svom krznu ne vole da imaju ništa što im ne miriše "normalno". Čim osete neki miris koji nije njihov prirodan to im je znak da je ponovo vreme za čišćenje, tako da im kupanjem dajete samo još više posla.

3. Osim bihevioralnih, postoje i biološki razlozi. Iako mnoge mace vole ribu, one nisu stvorenja koja streme ka rekama ili morima. Pripitomljene mačke potomci su mačaka koje su živele u suvim i sušnim područjima. Nikada nisu naučile da plivaju jer za to nije postojala evolucijska potreba. Takvo ponašanje, odnosno njegov izostanak, zadržalo se u našim mačkama kakve poznajemo danas, piše Zadovoljna.hr.

Saveti za lakše kupanje mačke kada je baš potrebno

Mačke zaista retko kada treba kupati, a ako je vašoj ljubimici potrebno kupanje iz medicinskih razloga ili se iz nekog razloga previše zaprlja, postoje načini da kupanje učinite manje stresnim i za macu i za vas.

Prvo napunite kadu bez prisutnosti mačke jer će zvuk i prskanje tekuće vode pogoršati stvari. Kadu obložite presavijenim peškirom(koji ste pokvasili) tako da mačka ima osećaj da se ima za šta uhvatiti. Klizav pod u kadi takođe može pogoršati nervozu mačke. Umesto vodom iz slavine ili glave tuša, mačku pažljivo polijte vodom iz lavora, pazeći da joj što manje pokvasite predio lica i oko očiju.