Zanimljivosti

BILA JE MUŠKARAC, A SADA JE ŽENA! Ovo je prva transrodna osoba na Olimpijskim igrama

Lorel Habard sa Novog Zelanda je prva transrodna žena koja se takmičila na Olimpijadi u 125 godina dugoj istoriji ovog sportskog događaja.

04.08.2021. - 12:00h
Lorel Habard, Olimpijske igre 2021.
Lorel Habard, Olimpijske igre 2021.foto: Profimedia

Lorel Habard je tri puta pokušala da podigne težine 120 i 125 kilograma, ali posle neupešnog dizanja poklonila se publici i napustila takmičenje.

Iako nije stigla do finalne runde, Lorel je izjavila da je zahvalna na podršci koju je dobila u Tokiju.

"Moje učešće nije prošlo kao što sam se nadala. Srećna sam što sam dobila podršku od velikog broja ljudi sa Novog Zelanda. Svesna sam da moje učešće je izazvalo dosta kontroverzi", rekla je Lorel Habard.

Lorel kao muškarac na Novom Zelandu 1998. godine u juniorskoj kategoriji postavila je rekord u dizanju tegova koji je kasnije oborio Dejvid Liti.

Habard je bila zvezda u usponu u muškoj kategoriji dizanja tegova, ali je prestala da se bavim ovim sportom. Kako je objasnila borila se sa pritiskom da se uklopi u svet koji nije spreman za ljude kao što je ona, prenosi zena.blic.rs.

Lorel Habard, Olimpijske igre 2021.
Lorel Habard, Olimpijske igre 2021.foto: Profimedia

Habard je 2012. godine započela tranziciju i posle pauze od 15 godina vratila se takmičenju u dizanju tegova.

Zbog učešća na Olimpijadi i povratku sportu sa kojim je započela profesionalnu karijeru susrela sa optužbama da je ceo život trenirala pre nego što je otišla na operaciju promene pola kako bi u ženskoj kategoriji osvajala nagrade.

Lorel je 2017. godine na Internacionalnom takmičenju u Australiji bila prva transrodna žena koja se takmičila za titulu. Tada su organizatori bili optuženi za nepravednost takmičenja jer je Habard bila deo ženskog tima.