Gotovo sve žene ga nose, a retko koja zna KAKO SE pravilno ODRŽAVA brushalter?

Kako bi vaši brushalteri trajali duže, nije potreban veliki trud. Proverite na koji način ih je najbolje i najlakše prati i šta je to što ih najviše može oštetiti.

Produžite vek trajanja brushaltera, foto: Pinyonoii/Shutterstock
Produžite vek trajanja brushaltera, foto: Pinyonoii/Shutterstock
.

Grudnjake je najbolje prati ručno, jer ih mašina može oštetiti i promeniti oblik korpi. Važno je napomenuti da ih treba prati u hladnoj vodi i s blagim deterdžentom.

Sredstva za negu vune i omekšivače treba izbegavati. Oni uništavaju elastičnost tkanine, dok ih hladna voda čuva.

Najbolje je staviti ih u vodu, dodati deterdžent i ostaviti od pola sata do sat vremena u njoj. Nakon toga ih treba lagano protrljati, isprati mlakom vodom i ostaviti da se osuše. Korpe pre sušenja treba ispraviti rukama kako se tokom sušenja ne bi izmenio njihov oblik. Grudnjake ne treba prati u mašini za veš, jer ih ona može oštetiti, naročito one s puno elastina.

Bruseve od svile treba prati ručno, jer je taj materijal izrazito osetljiv. Nakon pranja treba ih umotati u platnenu kesu kako bi se iscedio višak vode i potom staviti na sušenje. Ako su preteški može doći do toga da se rastegnu, a onda neće više izgledati lepo, piše Real Simple, prenosi 24sata.hr

Pranje u mašini

Pre stavljanja brushaltera u mašinu, treba ih zakopčati kako se ne bi zakačili za drugi veš. Nakon toga ih staviti u zaštitnu vrećicu za pranje koja će ih zaštititi od dodatnog oštećivanja.

Preporučuje se da se peru na niskim temperaturama i programu s hladnom vodom. Takođe, treba pripaziti s kojom vrstom odeće se peru. Preostali veš treba da bude iste težine, kao što su kratke majice, čarape ili gaćice, dok pranje s pantalonama i peškirima treba izbegavati. Oni su preteški i mogu ih izobličiti.

Treba paziti i na boje

Prilikom pranja brushaltere treba prati s odećom u sličnoj boji. To je naročito važno za brushaltere s visokim procentom sintetičkih vlakana koja lako upijaju boje.

Kako sačuvati pravilan oblik korpi?

Iako štedi prostor, umetanje jedne korpe u drugu odnosno preklapanje grudnjaka se ne preporučuje. To će promeniti njihov oblik i skratiti vek trajanja donjeg rublja. Takođe, kod putovanja ih je najbolje položiti u koferu jedan u drugi i korpe ispuniti donjim rubljem. To će održati njihov pravilan oblik.