SVI JE IMAMO U KUHINJI, ALI OVO O NJOJ RETKO KO ZNA: Soda bikarbona se može koristiti i za..

Natrijum bikarbonat, koji se popularno zove soda bikarbona, ima veoma široku primenu u kuvanju, pranju, lečenju… Možemo je nazvati i prahom sa čudotvornim delovanjem, jer je utvrđeno da čak pomaže i u lečenju nekih bolesti.

Soda bikarbona, foto: Luis Echeverri Urrea/Shutterstock
Soda bikarbona, foto: Luis Echeverri Urrea/Shutterstock
.

Soda bikarbonase nalazi na policama gotovo svih domaćinstava. Iako je koristimo na mnogo način, za ovih šest sigurno do sada niste čuli. Evo za šta je sve možete koristiti:

Nakit

Soda bikarbona vraća nakitu izgubljen sjaj. Za čišćenje srebra pomoću sode bikarbone biće potrebno: 1 kašika sode bikarbone, 1 kašika morske soli, posuda i krpa. Skuvajte vodu i so dok ne prokuva, sklonite sa ringle i stavite sodu bikarbonu i nakit. Ostaviti da odstoji 15-20 minuta i zatim ga prebrisati.

Izbeljivanje zuba

Za neverovatno efikasnu zubnu pastu za desni koristite smešu od 1 čajne kašićice sode i 1/2 čaše morske soli. Očistite zube ovom smesom i postaće beli kao biseri.

Održavanje odeće

Potopite odeću u vodu sa sodom pre pranja u mašini – potpuno će nestati mirisi cigareta. A ako se u odeću uvukao miris benzina ili motornih ulja, stavite garderobu u kesu, pospite sodom i ostavite da odstoji dan ili dva pre pranja. Soda pomaže i u uklanjanju fleka od flomastera, piše Uradizaradi.rs

Izbledele žute površine u kuhinji

Izbledele, požutele površine u kuhinji očistićete tako što ćete pomešati četvrtinu šoljice sode i nekoliko šoljica tople vode. Nanesite i ostavite da deluje 15 minuta, a potom oribajte. Kuhinjske površine će ponovno zablistati. Ako želite pojačano dejstvo, u smesu dodajte malo alkoholnog sirećeta.

Voće i povrće

Prvo potopite voće i povrće u rastvor sode bikarbone. Soda će omekšati vodu i bolje ga oprati. Primetićete da voće počinje da škripi pod prstima, što je znak da je čisto. Isperite ga običnom vodom i spremno je za konzumaciju.

Soda bikarbona u službi lepote

Utrljajte na lice smesu od sode bikarbone i vode, u razmeri 3:1, laganim kružnim pokretima. Na taj način ćete uraditi blag i efikasan piling lica.

Takođe, soda bikarbona vam može pomoći i da se rešite bubuljica: napravite pastu od nje i sveže isceđenog limunovog soka, pa je periodično nanosite na bubuljicu.

Ona vam može pomoći i da imate mekšu kožu. Jednostavno je dodajte u toplu kupku i to je to. Pored toga, kada radite kućni pedikir, dodajte tri kašike sode bikarbone u toplu vodu i vaša stopala će vam biti veoma zahvalna.