Zanimljivosti

Verovali ili ne, u Americi je postojala NOVČANICA OD 100.000 DOLARA, a ovo je NEVEROVATNA PRIČA KOJA SE KRIJE IZA NJE!

Svi znaju da je dolar zvanična valuta Sjedinjenih Američkih Država, a i jedna od omiljenih novčanica za zašivanje "u slamarice" i čuvanje za "crne dane". Ipak, malo ljudi zna da je najveća ikada odštampana novčanica bila celih 100.000 dolara!

01.07.2021. - 09:36h
Ilustracija
Ilustracijafoto: Prachaya Roekdeethaweesab/Shutterstock

Američki dolar je zvanična valuta Sjedinjenih Američkih Država i takođe je veoma rasprostranjena kao rezervna valuta u nekim drugim zemljama u svetu. Procenjuje se da je preko 380 milijardi dolara u američkoj valuti u upotrebi, od toga dve trećine van Sjedinjenih Država.

E, sad zamislite da imate negde “u šteku” ovu novčanicu – 100.000 dolara!

Nije reč o prevari!

Novčanice od 100.000 dolara štampana je u Americi od 1934. do 1935. godine i bile su namenjene trgovanju u okviru sistema federalnih rezervi. Nikada zapravo nisu ušle u opticaj među stanovništvom, a na njima se nalazio lik Vudroa Vilsona.

Reč je o najvećem apoenu ikada štampanom u Americi. Napravljeno je svega 42 hiljade ovih novčanica.

Iako su nakon uvođenja modernije bankarske tehnologije prestale da se koriste tokom 60-ih godina prošlog veka i danas su veoma retke, u teoriji se i dalje smatraju zakonitim sredstvom plaćanja. Ipak, u Americi je nezakonito da ih poseduju privatni kolekcionari, a federalna uprava je u prošlim decenijama uništila veliki broj ovih novčanica.

Veruje se da se sve preživele novčanice od 100 hiljada dolara danas nalaze u Smitsonijam muzeju i ograncima sistema Federalnih rezervi.

Izvor: Istorisjki zabavnik