Zanimljivosti

Jednostavan matematički zadatak posvađao internet: Znate li koje je rešenje?

Ovaj jednostavan matematički zadatak zaintrigirao gotovo svaku osobu na društvenim mrežama, naterao je mnoge da se zamisle, udube u rešavanje, a neki su posegnuli i za digitronima. Iako se većina ljudi vodila matematičkim pravilom, najčešće ponuđena rešenja su 1 i 16, a složićete se kako su to vrlo različiti brojevi.

 

20.06.2021. - 10:08h

"Računam zagrade, množenje, pa deljenje, tako da verujem da je rešenje 1", napisala je autorka izvorne objave, a s njome su se složili i mnogi drugi.

Ipak, bilo je i onih koji su tvrdili da je odgovor 16. Stvari su se toliko zakomplikovale da je New York Times zamolio matematičara i profesora Kornela Stivena Strogratca da se pozabavi ovim zadatkom.

"Prvo se pozabavite onim što je u zagradama. Naravno, 2 + 2 = 4. Dakle, pitanje se svodi na 8 ÷ 2 × 4 ", napisao je Strogatc dodavši kako je problem upravo u tome.

"Sad kad smo suočeni s deljenjem i množenjem, koja od ovih radnji ima prioritet? Ako prvo izvršimo deljenje, dobićemo 4 × 4 = 16; ako prvo izvršimo množenje, dobićemo 8 ÷ 8 = 1", istakao je Strogatc, prenosi Times Of India.