Sadite drveće sa našeg podneblja: Glog štiti, dren leči, a za šta se koriste i šta simbolizuju hrast, glog, breza...

Stari Sloveni živeli su u skladu sa prirodom od koje su dobijali hranu i lekove, a i danas stručnjaci smatraju da treba saditi biljke koje su autohtone i oduvek poznate u našem podneblju.

Hrast, foto: PT Pictures / Shutterstock
Hrast, foto: PT Pictures / Shutterstock
.

Mnogi baštovani-amateri u svom vrtu vole da sade egzotične biljke, za koje još nije poznato kako su prilagođeni našem podneblju. Takođe, nabavljaju i mediteranske sadnice kojima posvećuju mnogo pažnje i brige sa slabim rezultatima.

Stari Sloveni su verovali da hrast ne treba seći i da granu treba uneti za Božić. Na krov kuće su stavljali čuvarkuću i peruniku, jer su ih štiti od groma. Stari su verovali da blizu kuće nikada ne treba saditi bagrem pošto je njegovo staro ime nerod.

Hrast

Simbol dugovečnosti je hrast lužnjak koji dominira gde god da se zasadi i to je najlepši ukras koji dvorište može da dobije. Hrast razvija lepu krošnju i daje “debeo” hlad.

Orah

Plodovi oraha su deo svakog slavlja, od njega se pravi ulje i daje dobar hlad.

Breza

Sloveni su od breze pravili metle, a korom se lečili i palili je za Ivanjdan. Breza je najpouzdaniji pokazatelj da li je okruženje zagađeno i ne podnosi smog. Kora breze je lekovita

Lipa

Čaj od lipe umiruje, lipov ugalj prečišćava vodu i pčelama daje dobru pašu. Lipa se sadi sa strane, nikada iznad garniture za sedenje.

Vrba

Vrbovim grančicama se na Mladence, Lazarevu subotu i Cveti, udaraju deca rečima “rasti kao vrba”. Kora vrbe je lekovita, a ukoliko ste blizu vode - obavezno je zasadite.

Glog

Najmoćnije sredstvo protiv vampira i demona je glog. Od bobica se prave se džemovi, čaj, sok... Idealan je za živu ogradu, a prilikom sađenja treba dodati kreč u sadnu rupu.

Dren

Zdrav kao dren - stara je poslovica. Prvi cveta u proleće, a plodove daje u jesen. Drenom se kuće kite za Đurđevdan jer je simbol zdravlja, a za Bogojavljenje se daje deci da pojedu drenov cvet da bi bili, otporna na bolesti.

Jabuka

Jabuka je omiljeno zimsko voće, a u proleće se ne jede pre Petrovdana. Nema svadbe bez jabuke. Domaća sorta petrovača ima bujno okruglo stablo i plod sazreva u julu i prava je šteta je posaditi je.

Šljiva

Šljivu su Srbi gajili i u postojbini i od tada se čuva požegača, najkvalitetnija sorta za sušenje, a pokožica sadrži najvalitetnija etarska ulja.

Izvor: novosti