SEDAM PRIRODNIH BOJA uz koje će USKRŠNJA JAJA biti zaista posebna!

Uskršnja jaja možete ofarbati prirodnim bojama, a na raspolaganju su vam razne namirnice koje će jajima dati posebne nijanse.

foto: Hiper Com/Shutterstock
foto: Hiper Com/Shutterstock
.

Procedura za prirodno bojenje jaja ista je za sve namirnice:

U londu pomešajte litar vode sa dve kašike alkoholnog sirćeta. Kada tečnost proključa, ubacite prirodna bojila u lonac, smanjite temperaturu na najmanje i pustite da se sve lagano kuva oko pola sata. Procedite obojenu vodu i pustite da se ohladi, a tek onda ubacite ohlađena kuvana jaja u nju. Neka odstoje minimalno sat-dva piše Zadovoljna.hr.

ŽUTA

Dodajte 3 kašike kurkume u vodu i ruke zaštitite rukavicama kako taj žuti začin ne bi ostavio jarke mrlje na vašim rukama.

RUŽIČASTA

Vodi dodajte 500 grama sveže cvekle. Ne brinite se ako jaja prvo budu izgledala tamnosmeđe. Nakon što se osuše, dobićete nežnu ružičastu boju.

NARANDŽASTA

Dodajte četiri šoljice ljuski od žutog luka u lonac kako biste dobili narandžastu boju uskršnjih jaja.

ZELENA

Vodu obojite u zeleno pomoću 500 grama spanaća u listovima. Možete ga pomešati s drugim zelenim lisnatim povrćem poput blitve, koprive i peršunovog lista.

PLAVA

U vruću vodu dodajte 500 grama naseckanog ljubičastog kupusa. Jaja odležala u ovoj tečnosti poprimiće nežno plavu boju. Ako želite da je pojačate, ostavite jaja da se "natapaju" bojom preko noći u frižideru.

LJUBIČASTA

Za njih će vam trebati četiri šlje ljuski od ljubičastog luka.

PLAVOSIVA

Zgnječite 500 grama borovnica i prokuvajte ih u vodi sa dodatkom sirćeta. Rezultat će biti zanimljiva jaja sa posebnom plavosivom nijansom.