U selu Prahovo kod Negotina ne štedi se za večne kuće: Svaka grobnica je kao crkva, neke su višespratnice (FOTO)

Negotinska krajina, na tromeđi sa Bugarskom i Rumunijom, najistočniji je deo naše zemlje i poznata po Mokranjcu, Hajduk Veljku, vinogorjima.. ali i po gastarbajterima i njihovim velelepnim građevinama. Osim stambenih objekata, žitelji ovog kraja grade i masivne grobnice, ponekad čak i na nekoliko spratova.

Velelepne grobnice, foto: Rina
Velelepne grobnice, foto: Rina
.

Jedno takvo groblje, mada nastalo pod uticajem istorije, a ne ljudi, nalazi se u Prahovu za koje meštani kažu da ima tri sprata. Na prvom su sahranjivani Rimljani u sarkofazima, na drugom Stari Sloveni u periodu od 10. Do 14. veka i na trećem svoju večnu kuću pronašli su Srbi i Vlasi.

„Polovinom prošlog veka masovno su se u zemlji pronalazili rimski sarkofazi. Prema dostupnim istorisjkim spisima od drugog do šestog veka ovde su živeli Rimljani, a car Trajan je ovde bio 99. godine kada je gradio rimski grad, nazvan „grad na vodi“. Nakon njih ovde su sahranjivani Sloveni“, rekao je za RINU Velimir Trajković, publicista koji je napisao Monografiju Prahova.

Grobna mesta srednjovekovnih žitelja prekrili su zemlja i trava, pa je onda nastao „treći sprat“. Ovo neobično groblje na istoku Srbijem do Drugog svetskog rata imalo je samo dve grobnice, a nakon što se domaće stanovništvo počelo masovno vraćati iz inostranstva tada su nastale sadašnje porodične grobnice.

„Ko se zatekne u prolau kroz Prahovo ostane zapanjen, jer svaka ta grobnica je drugačija i imaju izgled malih crkvica. Graditelji su ovde imali pune ruke posla, jer kako je vreme prolazilo naši ljudi koji su dolazili iz inostranstva želeli su sve veće i raskošnije večne kuće. Ne štedi se na luksuzu, a ponekad samo vrata koštaju oko 1.00 evra“, kaže Velimir.

Izvor: RINA