Zanimljivosti

ISTINA ILI MIT: Izbor obuće otkriva koliko vam se sviđa muškarac s kojim idete na "dejt"?

Kontroverzno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Slovačkoj pokazalo je da izbor obuće za "dejt" znatno zavisi od muškarca s kojim žena odlazi da se vidi.

23.04.2021. - 09:25h
Ilustracija
Ilustracijafoto: Africa Studio/Shutterstock

Naime, naučnici su sproveli studiju na 292 heteroseksualne žene tako što su im pokazali slike dva muškarca, od kojih je jedan bio, po mišljenju većine, vrlo atraktivan, a drugi suprotno od toga. Nakon što su ih pitali da ocene muškarce od 1 do 7 (1 - neprivlačan, 7 - izuzetno privlačan), pokazali su im sliku crnih baletanki i sliku belih štikli s potpeticom visokom 11 cm i pitali ih koje bi cipele obule na sastanak s kojim muškarcem.

Rezultati su pokazali da je više od 60 posto ispitanica odabralo štikle za susret s muškarcem koji je dobio sveukupnu ocenu 6,1, a samo 20 posto njih je odabralo štikle za sastanak s drugim muškarcem koji je dobio sveukupnu ocenu 1,6.

Vođa istraživanja, profesor Pavol Prokop objasnio je da žene nošenjem cipela s visokom potpeticom šalju seksualne signale muškarcu koji im se sviđa i s kojim bi volele da odu korak dalje, što otkriva i njihov senzualniji hod i njihanje kukova kada nose štikle.

S druge strane, američka psihološkinja, novinarka i autorka Samer Brenan je, komentarišući ovo istraživanje, istakla da žena koja nosi štikle ne mora nužno da poziva muškarca na seks, te da na "dejt" s muškarcem kojeg ne smatra atraktivnim vrlo verovatno ne bi ni otišla.

Takođe, dodala je i da bi studija bila znatno verodostojnija da su ponuđene cipele bile iste, a ne različite boje, prenosi Index.