Nije vam bila namera da uvredite ljude, ali ovakvim pitanjima to činite!

Ponekad se dešava da uvredimo druge ljude, a da toga nismo n i svesni. Najčešći krivac za ovu situaciju je nesvesno postavljeno pitanje. U kojim situacijama bi trebalo da ih izbegavate i kako da procenite kada i u čijem društvu je u redu da ih postavite? Ovo je spisak pitanja koja bi potencijalno mogla da uvrede vaše sagovornike!

Foto: fizkes/Shutterstock
Foto: fizkes/Shutterstock
.

Zašto si i dalje sam/a? - Niko ne voli da ga podsećate na njegovu muku, zbog čega mnogi ne žele da čuju ovo pitanje. Vaš najbolji prijatelj se verovatno neće naljutiti ako mu postavite ovo pitanje, ali ne možemo da vam garantujemo da neće smetati vašim ostalim poznanicima, koji možda nisu izabrali da budu single.

Čime se bavite? - Nezaposlenima neće biti prijatno kada ih pitate gde rade, ali ni onima koji nisu zadovoljni svojom karijerom. Da biste bili sigurni da nećete učiniti da se vaš sagovornik oseća neprijatno, pre nego što mu postavite ovo pitanje, sačekajte da on vas pita isto. Ako on to ne uradi, preskočite ovu temu.

Zašto izgledaš tako umorno? - Kada nekome kažete da izgleda umorno, vi mu defakto govorite da izgleda loše. Iz tog razloga treba izbegavati ovo pitanje, ali i zbog činjenica da osoba koja nije u svom najboljem izdanju možda ima vrlo dobar razlog zašto izgleda umorno i možda ne želi da priča sa vama o tome.

Da li si smršao/la?
- Ovo pitanje se može tumačiti i kao konstatacija da je upitana osoba ranije imala višak kilograma, što svakako niko ne želi da čuje, čak iako je istina. Do mršavljenja može doći i zbog bolesti, što je takođe tema koju ne treba pokretati pre nego što vaš sagovornik odluči da vam se sam poveri.

Koliko imate godina? - Postoje ljudi koji ne vole da ih podsećate na njihovu starost. Oni možda osećaju žal za prošlim vremenima, ili smatraju da nisu dovoljno postigli u životu u odnosu na svoje vršnjake. Šta god da je pravi razlog, naša preporuka je da ovo pitanje postavljate samo deci i adolescentima, a u prisustvu odraslih se uzdržite priče o godinama.