Zanimljivosti

NAUKA DOKAZALA: Čovek bi trebalo da radi samo osam sati nedeljno - VIŠE OD TOGA NIJE POTREBNO!

Studija iz 2019. otkrila je da bi trebalo da radimo samo osam sati nedeljno - (da, nedeljno, nismo pogrešno napisali) kako bismo postigli psihološke koristi od rada.

15.04.2021. - 09:00h
Da li bi vam odgovaralo takvo radno vreme?
Da li bi vam odgovaralo takvo radno vreme?foto: NDAB Creativity/Shutterstock

Rad je objavljen u časopisu "Social Science and Medicine" pod naslovom "Kraća radna nedelja za sve: Koliko je plaćenog rada potrebno za mentalno zdravlje i dobrobit?" Tvrdi da je osmosatno radno vreme nedeljno dovoljno za postizanje "dobrobiti od zaposlenja" jer je dobrobit zaposlenog jednaka od samo osam sati rada kao i od 48 sati nedeljno.

Autori su objasnili da bi porast veštačke inteligencije mogao da rezultira značajnim manjkom plaćenih poslova. Međutim, umesto da to dovede do gubitka posla, istraživači kažu da je potencijalna opcija uvođenje kraće radne nedelje. U studiji su korišćeni podaci britanske longitudinalne studije o domaćinstvima koja sadrži podatke više od 80.000 ljudi.

Tim je proučio da su promene u broju sati na kojima su ljudi radili uticale na njihovo mentalno zdravlje tokom vremena, pitajući se u kojem se trenutku to poboljšalo. Ovo istraživanje pokazalo je da čak i mali broj radnih sati, između jednog i osam sati nedeljno, stvara značajne beneficije za mentalno zdravlje radno aktivnih osoba za razliku od nezaposlenih ili radno neaktivnih građana.

Rezultati otkrivaju da ne postoji jedinstveni optimalni broj radnih sati u kojima su dobrobit i mentalno zdravlje najviši - za većinu grupa radnika mala je razlika u mentalnom blagostanju između najnižeg (1-8 sati) do najvišeg (44-48h) radnog vremena. Ova otkrića pružaju važne i pravovremene empirijske dokaze za buduće planiranje rada, politike kraće radne nedelje i ima će važan doprinos na organizaciju budućih modela rada u društvu.

Naučnici su čak očekivali da će granica biti oko dva do tri dana, ali bili su iznenađeni da je pozitivan pomak u dobrobiti zaposlenih zapravo krenuo u roku od samo osam sati. Daiga Kamerad, sociološkinja sa Univerziteta Salford u Engleskoj kaže: "To je poput uzimanja vitamina C - svima nam treba određena doza, ali uzimanje više nego što je potrebno ne donosi nikakve dodatne zdravstvene dobrobiti, a uzimanje prevelikih količina zapravo može da ima štetan učinak", piše miss7.