Zanimljivosti

5 grešaka koje stalno ponavljamo pri održavanju lične higijene: Čak i najveći "čistunci" to rade!

Loša higijena može da poveća rizik od raznih oboljenja, ali i da utiče na društveni i profesionalni život.

14.04.2021. - 15:00h
devojka, higijena, lična higijena, iznenađena devojka
foto: VladisloveM/Shutterstock

Ipak, i oni "najuredniji" mogu da ponavljaju neke greške bez obzira na sav trud. Predstavljamo vam pet najčešćih grešaka kada je u pitanju briga o higijeni:

1. NOSITE CIPELE BEZ ČARAPA
Možda je posebno zadovoljstvo​ ​hodati bez čarapa, ali to može imati i svoje posledice.

"Ljudske noge će 'iznojiti' otprilike 250 mililitara znoja u danu, što je mnogo ako se nema u šta da se upije, osim cipela", kaže Ema Stivenson sa Univerziteta za Pedijatre u Engleskoj.

Osim neprijatnog mirisa, oni koji ne nose čarape skloniji su razvoju žuljeva i gljivičnih oboljenja. Prvi savjet je da nabavite čarape, a drugi da iskoristite kesice čaja za prikupljanje vlage iz cipela, tako što ćete ih tokom noći ostaviti u cipelama.

2. NE ČISTITE ČETKICE ZA ŠMINKU
Ne podcenjujte nečistoće i bakterije koje mogu da se nakupljaju na vašim četkicama za šminkanje. Osim što ćete se lošije našminkati, mogli biste da patite zbog akni, infekcija i osipa. Za temeljno čišćenje operite četkice toplom vodom. Dodajte kap nežnog sredstva za čišćenje lica na njih i lagano ih protrljate prstima kako bi se stvorila pena. Isperite i istisnite suvišnu vodu iz četkica od korena prema vrhu kako bi ponovno imale svoj oblik. Ostavite na ravnoj površini da se osuše na vazduhu.

3. ČISTITE UŠI ŠTAPIĆIMA
Uši ne bi smele da se čiste štapićima – niti bilo čime slične veličine. Ovakvi predmeti mogu da oštetite ušne kanale, a tako rizikujete privremen ili trajan gubitak sluha. Pa kako ih čistiti? Ne brinite jer dr Robert Šmerling iz medicinskog centra "Beth Israel Deaconess" tvrdi da vosak iz ušiju ne morate da čistite jer umerene količine služe kao barijera od štetnih stvari iz okoline.

4. ZUBE SAMO PERETE ČETKICOM
Ako se vaša oralna higijena sastoji samo od četkanja zuba, definitivno je vreme za promene.

"Većina bakterija živi upravo na mestima do kojih se teško dolazi – između zuba. Jedini način za uklanjanje plaka kod kuće jeste čišćenje koncem", kaže Edmund Hjulet sa Univerziteta Kalifornija.

5. POSTELJINU MENJATE SVAKIH PAR NEDELJA
Većina tela dolazi u direktan kontakt sa posteljinom i peškirima, pa bi trebalo da ih menjate redovno. Peškir je pogodan za tri korišćenja pre pranja. Stručnjaci kažu da bi posteljinu trebalo menjati jednom nedeljno, a ako na krevetu spava pas ili više članova porodice, i češće, piše Ordinacija.hr.