S OVIM NAVIKAMA TREBA PRESTATI ODMAH: Čupanje dlačica iz nosa, preterano korišćenje balzama za usne, grickanje semenki jabuke...

Neke naše navike vremenom mogu da postanu štetne, poput nošenja uskih farmerica ili korišćenja balzama za usne. Možda to ne shvatamo, ali postoje neke nezdrave nuspojave za mnoge stvari koje radimo svaki dan. To je naročito istinito kada ih ponavljamo dan za danom, dajući im vremena da negativno utiču na naše zdravlje. Obratite pažnju na neke od najnezdravijih grešaka koje pravimo svakodnevno.

Neke naše navike vremenom mogu da postanu štetne, foto: HBRH/Shutterstock
Neke naše navike vremenom mogu da postanu štetne, foto: HBRH/Shutterstock
.

1. Nošenje puno šminke
To je naročito štetno kad je napolju vruće ili dok ste u teretani kad vam se lice znoji. Šminka ne dozvoljava da se koža pravilno ohladi i zaustavlja naše pore da se pravilno znoje. To zapravo može da bude izuzetno nezdravo za našu kožu, jer može da dovede do nekih stanja, poput rozaceje.

2. Korišćenje šampona pre regeneratora
Korišćenje šampona prvog zapravo može da učini vašu kosu masnijom. Ako ste neko čija kosa nakon pranja postane masna, ravna ili 'opuštena', možda je perete pogrešno. Bolje nanesite regenerator pre šampona, pogotovo ako imate suv i oštećen tip kose. To je zato što regenerator deluje kao osnovni premaz kada ga prvog nanesete, a on tako štititi kosu od uklanjanja prirodnih ulja. Takođe, omogućava šamponu da se ravnomerno rasporedi po vašoj kosi.

3. Ležite budni u krevetu
Zbog te navike krevet možemo početi da povezujemo ​​sa stresom i teskobom zbog nemogućnosti spavanja. Umesto toga, bolje je ostaviti svoj krevet i raditi nešto opuštajuće, poput čitanja.

4. Spavanje vikendom
Iako svi osećamo potrebu da nadoknadimo izgubljeni san tokom naporne nedelje, zapravo na kraju može da nam bude gore. To je zato što na taj način odbacujemo svoj unutrašnji telesni sat, što nam otežava buđenje rano u ponedeljak ujutru. To je takođe povezano i sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa tipa 2. Umesto toga, savetuje se da se vikendom probudite najkasnije 1 sat kasnije i popodne kratko spavate.

5. Korišćenje proizvoda za negu kože u teglicama
To je zato što je takav proizvod izložen vazduhu svaki put kad ga otvorimo. Ova oksidacija smanjuje efekat kreme bržim starenjem. Takođe postoji zabrinutost zbog rasta i zagađenja bakterijama unutar teglice koje prstima nanosimo u kremu. Čak i upotreba lopatice može da zagadi kremu jer se i ona pre upotrebe mora dobro očistiti.

6. Korišćenje istog tipa proizvoda za kožu 10 i više godina
Budući da se potrebe naše kože s vremenom neprestano menjaju, važno je biti u toku s odgovarajućim proizvodima i rutinama. Na primer, starenjem koža postaje sve tanja, što znači da bi trebalo da koristimo osetljivije i hidratantnije proizvode.

7. Čupanje dlaka iz nosa
Na taj način se uklanja zaštitna barijera koju pružaju dlačice u nosu, što znači da možemo biti skloniji nuspojavama poput alergija i astme. Štaviše, čupanje dlačica može da dovede do rizika od infekcije kože, što često može da bude bolno.

8. Preterano korišćenje balzama za usne
Neprestano nanošenje balzama za usne može da bude štetno za naše usne jer sprečava uklanjanje starih ćelija kože. Stoga je važno raditi piling usana kako bismo zaustavili nakupljanje mrtvih ćelija. Takođe, postoji zabrinutost i zbog količine toksina u proizvodima za usne, koji mogu direktno da uđu u naše telo kroz usta.

9. Redovno nošenje stvari na hemijsko čišćenje
Iako ne postoji ništa bolje od čišćenja odeće kemijskim čišćenjem, nažalost, jedna od najčešće korišćenih hemikalija, trihloretilen (TCE), povezana je s ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama. Povezuje ju se s oštećenjem jetre, bubrega i središnjeg nernog sistema.

10. Svakodnevno uzimanje multivitamina
Naši svakodnevni pojačivači vitamina možda nisu toliko obećavajući kao što bismo na prvu pomislili jer istraživanja pokazuju da oni, umesto da nas štite od hroničnih bolesti, mogu da nam nanesu štetu. To se posebno odnosi na vitamin B7, koji može da ometa određene laboratorijske testove i dovede do komplikacija.

11. Nošenje japanki
Uprkos udobnosti, ova obuća može da oštetiti kolena, leđa i bokove. To je zato što su one od gume koja ne omogućava pravilno hodanje te nas ostavlja nezaštićenim. One takođe mogu da dovedu i do pojave grčeva.

12. Nemojte jesti semenke jabuke
To je zato što sadrže hemikaliju koja se naziva amigdalin koja oslobađa hemijski cijanid kada jednom dođe u želudac. Budući da je količina hemikalije unutar semena mala, trebalo bi da pojedete ogromnu količinu (otprilike oko 40 semenki jabuka) da bi ona bila smrtonosna.

13. Nošenje uskih farmerica
Ovaj komad odeće može zapravo da šteti našim mišićima i protoku krvi, što dovodi do zdravstvenih komplikacija poput privremene paralize. Konkretno, ako redovno čučite i saginjete se u uskim pantalonama, može se pojaviti oteklina oko mišića, nerava i krvnih žila, piše Bright Side.