Znamo šta je sindrom Petra Pana, a da li ste čuli za VENDI SINDROM? Možda ga imate, a to ne znate...

Malo ko je čuo za ovaj termin u psihologiji.

žena, foto: Heath Johnson/Shutterstock
žena, foto: Heath Johnson/Shutterstock
.

Vendi je pre svega oličenje osobe kojoj je stalo da udovolji drugima i pobrine se da imaju sve što im je potrebno.

Usput, često zanemaruje svoje želje i interesovanja, što se može vrlo lako okrenuti protiv nje, posebno kada stvari skrenu u pogrešnom smeru.

Zašto je ovaj sindrom učestaliji kod žena?

Odgovor na ovo pitanje treba potražiti u detinjstvu, kada su devojčice učene da brinu, a dečacima je to prenošeno u manjoj meri, mada postoje izuzeci. Uzmimo na primer oca, koji na sebe preuzima izradu domaćih zadataka, kako bi pomogao deci da lepo napreduju u školi i daljem životu.

Međutim, nijedna krajnost nije dobra, pa ni ova, i bilo bi dobro da žene same prepoznaju da li se nesebično daju u odnosima, na svoju štetu, dok za to ne bude kasno, pišu novosti.rs.

Koji su uzroci Vendi sindroma?

Ređina Insa smatra da je jedan od uzroka pojave ovog sindroma nedostatak odrasle figure u detinjstvu, ili pak, prezaštitnički odnos i manjak autonomije. Ona dodaje i to da je u ranom uzrastu važno da imamo uzor na koji ćemo se ugledati, u suprotnom, javlja se briga.

U radu sa ovim klijentima u zrelom dobu važno je otkloniti teret koji nose, i predočiti im kako mogu da iskažu svoje potrebe i dobiju prostor koji zaslužuju.

Ne treba zaboraviti ni na još jedan uzročnik ovakvog ponašanja, a to je manjak samopouzdanja, koji potiče od pogrešne slike o sebi, emocionalne zavisnosti ili straha od napuštanja.