Ako želite da budete zdravi, iz kuće odmah izbacite ovih 10 predmeta

Ispraznite kuću od viška stvari i nepotrebnih (starih) predmeta kako biste sebi dali priliku da živite zdravije.

Ilustracija, foto: Prostock-studio/Shutterstock
Ilustracija, foto: Prostock-studio/Shutterstock
.

Jasno da ne želite da bacite prekrasan stari kaput vaše majke, ali cipele koje nosite već godinama na trening sigurno možete.

1. PLASTIČNE POSUDE ZA HRANU
Pregledajte sve posude od čiste plastike koje imate i proverite da li na njima stoji oznaka 7 ili "PC", što označava polikarbonat.

"Radi se o posudama koje mogu da sadrže BPA (stvar koja se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa). Danas se ta stvar izbegava u proizvodnji posuda, ali one stare mogu da ih sadrže", tvrdi Sonja Lander, analitičar za "Environmental Working Group", koja se uvek zalaže za odbacivanje starih predmeta.

2. OSVEŽIVAČ VAZDUHA
Iako se neki proizvođači hvale kako ne koriste štetne sastojke, ipak mnogi osveživači vazduha i dalje sadrže hemikalije koje u velikoj dozi mogu imati negativne posledice na ljudsko zdravlje.

"Ovi proizvodi su nešto poput mirisnih hemikalija koje raspršujete po kući", kaže Lander, koja se zalaže za prevenciju problema, a to je uvek čista kuća i rešavanje stvari koje uzrokuju neprijatan miris.

3. ZALIHA OMILJENIH NAPITAKA
Ako do danas to niste učinili, trebalo bi da razmislite o promeni navika, posebno ako pokušavate da izgubite višak kilograma. Studija, o kojoj se dosta govorilo, objavljena u magazinu "Nature" ukazuje na to kako određeni zaslađivači iz gaziranih sokova mogu da poremete ravnotežu bakterija u crevima koje su vrlo važne za zdravlje celog organizma.

4. STARE CIPELE
Ako govorimo o obući za trčanje, ona bi trebalo da se menja nakon svakih 500 kilometra, kaže dr Džejson Karp, autoro knjige "Trčanje za žene". Naime, kad se cipele istroše nisu više dobra podloga za nogu pa se svo opterećenje prebacuje na mišiće, kosti i tetive što znači da postoje veće šanse za povredu.

5. STARA ČETKICA ZA ZUBE
Virusi i bakterije lako mogu da se prenesu s četkice za zube u usta. Nepropisno čuvana četkica može začas da se pretvori u skladište malih napasti. Kako biste sprečili potencijalne bolesti, četkicu za zube morate držati u "fit formi".

"Četkice za zube koje su istrošene ili izlizane ne mogu efikasno da uklone plak, a to je ključno za održavanje zuba i desni zdravim", tvrdi stomatolog Sebastiana Sprinman za "Daily Press". Po pravilu bi trebalo da se menja na svaka tri do četiri meseca.

6. STARA GARDEROBA
Da li ste znali da svakodnevno "kopanje" po ormaru pre posla ili škole dovodi do anksioznosti? Ako želite da izbegnete ovaj problem, očistite ormar od svih starih stvari koje niste nosili barem godinu dana.

7. MASKARA
Svi znamo da se maskara osuši nakon nekoliko meseci, ali verovatno odlažete kupovinu nove jer one mogu da budu veoma skupe. Ipak, vreme je da odvojite novac za nju jer na njoj mogu da se nakupljaju razne bakterije koje mogu da prouzrokuju crvenilo oka, infekcije a retko i slepilo.

8. OSTACI HRANE
Kad je obrok gotov, sve ostatke koje ne nameravate da bacite, stavite u posude i u frižider. Ukoliko bacate ostatke u smeće, vodite računa o tome da kanta za smeće ima poklopac.

9. KUHINJSKI SUNĐER
Studije stalno ukazuju na opasnosti koje vrebaju iz kuhinjskog sunđera, a najčešće se tu radi o raznim klicama. Stručnjaci savetuju da se za pranje sudova koriste krpice koje nakon korišćenja mogu da se operu zajedno s ostatkom veša.

10. PLASTIČNE DASKE ZA SEČENJE
Seckanje namirnica na plastičnoj dasci sigurno će oštetiti njenu površinu, a jednom kad bakterije uđu u te prostore i nesmetano rastu, teško je rešiti ih se. Kako biste izbegli zdravstvene probleme, stručnjaci savetuju da nabavite drvenu dasku jer one sadrže smolu koja deluje antimikrobno. U prevodu, ako bakterije i uđu u pukotine na dasci, umesto da se šire one će umreti, piše Ordinacija.hr.