Danas slavimo velikog SRPSKOG SVECA i osnivača srpske države!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju prepodobnog Simeona Mirotočivog.

Sveti Simeon Mirotočivi, foto: Baloncici/Shutterstock
Sveti Simeon Mirotočivi, foto: Baloncici/Shutterstock
.

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju praznik posvećen velikom srpskom svecu, Svetom Simeonu Mirotočivom. Ovaj svetac posebno je slavljen i poštovan u Srba širom sveta, kao veliki vladalac srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države, branitelj Pravoslavlja i istrebitelj jeresi.

Veliki podvižnik, prepodobni otac naš Simeon Mirotočivi - Stefan Nemanja, bio je najpre veliki vladalac srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države.

Kada je utvrdio temelje srpske države i veru pravoslavnu u državi, tada, po primeru svoga sina Save, primio je monaški čin u manastiru Studenici 1195. godine i dobio ime Simeon. Žena njegova Ana, takođe je primila monaški čin u istom manastiru i dobila ime Anastasija, nakon čega se povukla u ženski manastir.

Posle dve godine inočestva u Studenici, Simeon je otišao na Svetu Goru, najpre u manastir Vatoped, zajedno sa Savom. Otac i sin provodili su dane i noći u molitvi. Tu su sagradili šest paraklisa, Spasitelju, Besrebrenicima, svetom Georgiju, svetom Teodoru, Preteči i svetom Nikolaju. Preminuo je 13. februara 1200. godine u manastiru koji je sa svojim sinom Savom izgradio na Svetoj Gori.

Sava je njegove mošti preneo 1208. u Rašku, da bi nad njima izmirio stariju braću, budućeg kralja Stefana Prvovenčanog i najstarijeg Vukana, koji su se borili za vlast. Mošti su mu položene u manastiru Studenica, njegovoj zadužbini.

Pretpostavlja se da nema srpske crkve u kojoj nije prikazan njegov lik, a posvećena mu je i kapela u rezidenciji srpskog patrijarha u Beogradu, piše Magazin Novosti.