Zanimljivosti

Danas je Sveti Haralampije, "gospodar svih bolesti": Da biste bili ZDRAVI uradite ovu stvar

Srpska pravoslavna crkva obeležava dan posvećen Svetom sveštenomučeniku Haralampiju, jednom od najvećih hrišćanskih mučenika.

23.02.2021. - 07:27h
Ilustracija
Ilustracijafoto: studio37th/Shutterstock

Haralampije je grčko ime koje znači "radosna svetlost". Ovaj svetac je u narodu poznat kao "gospodar svih bolesti".

Haralampije je bio episkop u Tesaliji u 2. veku, ondanjoj Magneziji, Veruje se da je 113. godine stradao zbog Hrista. Za života je uradio mnogo čudesnih stvari i mnoge je preobratio u hrišćanstvo. Zbog njega je i careva ćerka Galina prešla u hrišćanstvo.

Sam se predao!

Kada je car Septimije Sever počeo progon hrišćanstva Haralampije se nije krio, već predao. Živog su ga odrali, a pre smrti, svetac je rimskim vojnicima rekao: "Hvala vam braćo zato što ostrugavši moje staro telo vi obnoviste moj duh za novi, većni život!"

Kada je izveden na gubilište Haralampije je podigao ruke ka nebu i pomolio se Bogu da pruži telesno zdravlje i duhovno spasenje svim ljudima, kao i da im umnoži plodove zemaljske.

Bio je veoma cenjen i nazivali su ga "gospodar svih bolesti"!

Posle molitve, stari svetac je predao dušu Bogu i pre nego što je dželat spustio mač na njegov vrat. Haralampije je stradao 202. godine, a Galina je obavila sahranu.

Haralampije je bio veoma cenjen u narodu, jer se verovalo da ima isceliteljske moći, zbog čega je dobio nadimak "gospodar svih bolesti": Zbog toga je najveći broj današnjih običaja vezan za zdravlje i isceljenje.

Danas majke vode decu u crkvu kako bi se zajedno pomolili za zdravlje. Običaj je i da svi koji imaju neku bolest danas neizostavno odu kod lekara. Još jedno verovanje je da će dete kome na ovaj praznik ispadne zub ili nikne nov biti srećno celog života, jer će nad njim bdeti upravo Sveti Haralampije.

Izvor: Novosti.magazin