Zanimljivosti

ŠTA LJUDI O VAMA MISLE, SAZNAĆETE IZ NJIHOVIH OČIJU! Trzaji kapka, direktan pogled, blokada očiju... Šta sve to zapravo znači?

Ako do sad niste posebno obraćali pažnju na nečije oči, možda je vreme da počnete jer oči otkrivaju mnogo više nego što mislite i to je teško kontrolisati.

22.02.2021. - 17:00h
oči
očifoto: Depositphotos

Gledajući nekoj osobi u oči možete saznati mnogo više nego što mislite. Možete otkriti da li je toj osobi drago što vas vidi ili nije, dosađuje li se ta osoba, da li je pod stresom, govori li istinu… Evo nekih saveta stručnjaka za govor tela kako “čitati” iz nečijih očiju!

Veličina zenica

Možete kontrolisati ekspresije lica, ali vaše zenice otkrivaju drugačiju priču dajući drugima do znanja sviđa li vam se ono što vidite. Mnoge su studije pokazale da se zenice povećaju dok gledate osobu koja vam se sviđa.

"Kad gledate nekoga ili nešto što vam se ne sviđa, zenice se smanjuju. Isto tako, zenice su manje kad ste pod stresom, a kad su veće izgledamo privlačnije", kaže stručnjak za govor tela Džoi Navaro, piše aura.ba.

Trzaj kapka

Osim što je trzanje kapka neugodno za onoga kome se kapak trza, to primećuju i drugi. Da li to znači da se nekome ne sviđa ono što čuje?

Ovo ne treba shvatati lično – kaže Sendi  T. Feldman, hirurg i direktorka medicinskog centra "ClearView Eye" u San Diegu i nastavlja:

"Trzavi kapak rezultat je grča očnog kapka i može biti pokazatelj stresa ili zdravstvenog stanja. Ređe je reč o govoru tela, a više o učinku kofeina, očne iritacije, alkohola… Sve to može uzrokovati trzaj kapka. Trzaj kapka koji ide uz trzaj u uglu usana može ukazivati na neurološki problem i treba se obratiti lekaru za pomoć", kaže dr Feldman.