Premijera opere za mlade "Ljubavni napitak"

Operom Ljubavni napitak Gaetana Donicetija nastavlja se program za mlade i za decu koji je započet ove godine sa operom Čarobna frula V.A. Mocarta, u želji da se stvara operski podmladak, buduće ljubitelje operske umetnosti. Opera se izvodi na srpskom jeziku, u skraćenoj verziji i uz klavirsku pratnju.

.

Ljubavni napitak je komična opera satkana od priče o radosti, ljubomori, zaljubljenosti, igri, pre svega ljubavi. Prelepa Adina čita priču o čudesnom napitku koji rešava sve ljubavne probleme i mladi Nemorino u tome vidi način da se Adina napokon zaljubi u njega. Dolazak doktora Duklamare u selo događa se u pravom trenutku. Nemorino od njega otkupljuje ljubavni napitak i time započinje niz smešnih i interesantnih dešavanja koja pokazuju šta je sve zaljubljena osoba spremna da učini. Na kraju, najvažnije je upoznati pravu ljubav, pronaći prave vrednosti u životu i potvrditi da život ima smisla jedino ako ga delimo sa osobom koju volimo.

U režiji i dramatizaciji Tadije Miletića, opera počinje velikom pijacom, gde se u žamoru i gužvi između ostalih stvari prodaje i sam ljubavni napitak. Režijskom koncepcijom se ukida tzv. „četvrti zid“, i dramska radnja se odvija svuda, kao i okolo gledalaca. Umetnički rukovodilac projekta je dirigent Stanko Jovanović, uz klavirsku saradnju pijaniste Vladimira Gligorića. Legendarna arija „Una furtiva lagrima“ predstavlja jednu od najpoznatijih i najveličanstvenijih dela operskog stvaralaštva, a u izvođenju solista Vladimira Lalića i Tibora Hevešija dobija nov i mladalački polet.

Premijera je u subotu, 15. februara, a repriza u petak, 21. februara na Velikoj sceni MADLENIANUMA u 19.30h.