Šta jesti kada ste u Sočiju?

Za vreme Olimpijskih igara Soči će posetiti više 400.000 turista. Kako gosti Olimpijade ne bi ostali gladni, u gradu radi više od hiljadu mesta gde može nešto da se pojede. Turisti ovih dana u Sočiju uglavnom naručuju šašlik, supu harčo, adžapsandal.

.

Loše nahraniti gosta, ne izneti sve najbolje što postoji u kući na sto, znači prekršiti drevni kavkaski običaj. Gostoprimstvo u Sočiju nemoguće je zamisliti bez bogatog jela. Olimpijcima je ponuđen meni od 500 jela, a koja su im besplatno na raspolaganju 24 sata dnevno.

Navijači i obični turisti, razume se, za jelo moraju da plate. Ali cene u vreme Olimpijade država reguliše. Nikome nije dozvoljeno da se posebno bogate na gostima Olimpijade. Tako da je jelo u Sočiju dostupno svakom.

Iako je ljudi došlo sa svih strana, u Sočiju ovih dana nema problema da se nađe mesto za ručak. Tu su kafei sa arapskom kuhinjom, restorani azijske kuhinje, a za lokalne specijalitete zaduženi su restorani kavkaske kuhinje.

Jedini gastronomski problem gostiju Olimpijade je da sami odluče šta ipak da pojedu. Tu je ruska, evropska, japanska, kineska, tajlandska kuhinja, irski pabovi, turske čajdžinice. Da ne govorimo već o raznim lokalima sa brzom hranom. Centralne ulice Sočija se šarene od obilja raznih kafea. Sočinski kej, koji se prostire paralelno sa glavnom ulicim, prepun je kafea i restorana za svačiji ukus i džep.

Blizina planina uticala je na recepte kavkaske kuhinje. U njoj preovladava ovčetina, sir i mlečni proizvodi. Jela su veoma različita i odražavaju tradicije mnogobrijnih naroda Kavkaza. Što se odlazi više u planine kuhinja je jednostavnija. Što ste niže, to komplikovanije. Kavkaske supe po pravilu su vrlo masne, sa velikom količinom mesa.

Za jedan ručak ne možete probati sve što nudi kavkaska kuhinja, ali postoji osnovno jelo bez kojeg je nemoguće zamisliti Soči i čitav Kavkaz – šašlik. Ovo staro jelo veoma su voleli ratnici sa planina za vreme pohoda jer se lako može pripremiti na terenu. Sve što je potrebno jeste samo i isključivo meso i mnogo uglja. A šašlik dobro ide uz gruzijsko vino.

Među kavkaskim specijalitetima obrok za sebe će naći i ljubitelji mesa ili ribe, i vegetarijanci, ljubitelji ljute hrane, ili ljubitelji peciva. Zbog te raznovrsnosti jela sa Kavkaza su zavoleli svi Rusi i ona su se proširila na čitavu zemlju. Stranci takođe cene jelo kavkaskih planinaca.

Spremljeno 7.000 tona namirnica

Prema tradiciji kuvari države koja je domaćin Olimpijade pripremaju se za taj događaj isto tako marljivo kao sami sportisti. Kako gosti Olimpijade ne bi ostali gladni, u gradu radi više od hiljadu kuhinja. Prema najskromnijim proračunima, za vreme Olimpijade će biti pojedeno oko 7.000 tona namirnica.

Izvor: Vesti