Zanimljivosti

ILUZIJA KOJA JE ZALUDELA INTERNET! Pogledajte šta se dešava kad 20 sekundi gledate ovu sliku! (VIDEO)

Test za vaše oči.

17.01.2021. - 10:36h

Optička iluzija iz 1985. koja pokazuje kako daltonisti vide boje počela je da se deli društvenim mrežama.

Radi se o iluziji koja prikazuje britansku zastavu u žuto-zelenoj kombinaciji boja, a na centru slike se nalazi crna tačka. Objašnjava se kako treba gledati u tačku 20 sekundi.

Posle 20 sekundi slika nestaje, ali posle toga se većini ljudi čini kako se na beloj pozadini pojavila britanska zastava u svojim tradicionalnim bojama - crvenoj, plavoj i beloj.

Optička iluzija objašnjena je jednostavnom teorijom o tri receptora. Prema ovoj teoriji, ljudska mrežnjača sadrži tri receptora za boju koji se nazivaju konusnim stanicama, a apsorbuju različite boje iz spektra.

Kad duže vreme gledamo u zelenu boju, receptori za plavu i zelenu boju se umaraju i reaguju slabije nego obično na beli ekran, ali receptori za crvenu, koji nisu bili u upotrebi, reaguju normalno. Zbog toga nam se čini da na beloj pozadini posle 20 sekundi vidimo crveno. Istovremeno, žuti deo slike umara receptore za crvenu i zelenu boju pa nam posle 20 sekundi ostaje plava, piše srbijadanas.com.

Kad slika nestane, odnosno ostane bela pozadina, samo receptori za plavu boju rade normalno, što dovodi do toga da ona bude dominantna boja koju opažamo.

Ova iluzija pokazuje kako bi daltonisti, čiji su receptori manje osetljivi na jednu od ove tri boje, mogli videti boje, ali napomenuto je da ne možemo sigurno znati kako ih oni zaista doživljavaju.

Iluzija je objavljena još 1985, a BBC ju je sada prvi put objavio na društvenim mrežama.