Ovaj zadatak posvađao je korisnike društvenih mreža: Da li znate koje je tačno rešenje?

Na društvenim mrežama često se pojavljuju mozgalice koje izazivaju korisnike da koriste osnovna matematička pravila i logiku kako bi došli do tačnog rešenja. Tako je i ova mozgalica zaludela internet i podelila mišljenja jer su je mnogi rešili na različite načine i dobili različite rezultate. Da li vi možete da dođete do pravog rešenja?

Da li znate tačan odgovor?, foto: Printscreen/YouTube/MindYourDecisions
Da li znate tačan odgovor?, foto: Printscreen/YouTube/MindYourDecisions
.

Pažljivo pogledajte ilustraciju.

Na prvi pogled možda će delovati kao prilično težak zadatak, ali ako samo pažljivo pogledate i pridržavate se matematičkih pravila, lako ćete doći do rešenja.

Evo male pomoći za početak: Primetićete da vreme na satu nije isto u svim redovima, kao što nije isti ni broj banana. To može da vam pomogne kako biste rešili ovu zagonetku.

Pokušajte!

Na sledećoj strani pogledajte koje je tačno rešenje, ali i postupak kako smo došli do njega.

.

Tačno rešenje je 38.

Prvo što možete da primetite jeste da se u prvom redu svaki geometrijski oblik zapravo sastoji od tri oblika - heksagona, pentagona i kvadrata. Kada saberete broj njihovih uglova, shvatićete da svaki geometrijski oblik ima 15 uglova ukupn. Logično rešenje je 15+15+15=45.

U drugom redu, osam banana sabiramo s 15 uglova - 8+15 = 23.

U trećem redu, 4 banane sabiramo sa dva sata koji pokazuju 3 sata. Dakle, 4 + 3 + 3 = 10.

U poslednjem redu sat pokazuje 2 časa, imamo dva puta po tri banane, a u sledećem objektu imamo heksagon sa pentagonom unutra. Budući da fali kvadrat, znači da je njegova numerološka vrednost 11.

Tako da je konačno pitanje: 2 + 3 + 3 x 11

Budući da množenje ima prednost nad sabiranjem, dolazimo do odgovora: 2 + 3 + 33 = 38.

Nije bilo teško!