Solidarnost pre svega: Testiraju se na koronu, pa plaćaju test onima koji ne mogu da ga priušte!

Napulj je ponosan na svoju tradiciju "kafe za kasnije" ("caffe sospeso"), kada gost kafu plati dvostruko kako bi je neko siromašniji dobio besplatno. Sad je ovo dobro delo prošireno na testove na korona virus jer je u gradu pod Vezuvom zdravstvo pod pritiskom zbog velikog porasta broja novozaraženih.

Solidarnost pre svega!, foto: Depositphotos/prostooleh
Solidarnost pre svega!, foto: Depositphotos/prostooleh
.

U crkvi svetog Severa izvan zidina, u jednom od najgušće naseljenih područja Napulja, lokalna zajednica nudi stanovnicima priliku da naprave brzi test na kovid-19 i anonimno doniraju drugi.

"Ovo je visokorizično područje jer velike porodične grupe žive na vrlo malo prostora, pa je rizik od zaraze vrlo visok", rekao je Anđelo Melone, čelnik neprofitne organizacije koja je pokrenula inicijativu.

Otkako su počeli pre dve nedelje, testirano je 1.000 ljudi, od kojih je 300 test dobilo besplatno zahvaljujući velikodušnosti sugrađana.

"Mi Napolitanci imamo veliko srce, i u dobra i loša vremena sve delimo", rekla je Đuzepina Puljize nakon što je nekome platila bris na korona virus.

Moralna dužnost

Unapred rezervisani testovi koštaju 18 evra, a primenjuje ih tim od tri doktora i dve medicinske sestre u crkvi iz 16. veka. Sestre i lekari volontiraju.

Brzi antigenski testovi dostupni su širom Italije, prve evropske zemlje u kojoj se pojavio novi korona virus i dosad usmrtio više od 50.000 ljudi.

Međutim, znaju da budu skupi. Takav test u privatnoj klinici u Napulju može da košta između 30 i 45 evra, dok cena preciznijeg PCR testa iznosi 70 evra.

Antonija Kampanju, 33-godišnjeg taksistu i oca troje dece, teško je pogodila ekonomska kriza koju je izazvalo zatvaranje u Italiji ranije ove godine, prenosi Hina.

"Čuo sam da postoji mogućnost za brzi test", rekao je on za agenciju "France presse".

"Voleo bih da iskoristim ovu inicijativu koju smatram činom altruizma."

Italijanska privreda stradala je u pandemiji, a posebno su pogođene siromašnije južne regije.

Nezaposlenost u Napulju već prošle godine je bila 23,3 posto, dvostruko viša od nacionalnog proseka, pokazuju podaci nacionalnog statističkog zavoda Istata.

Lokalno stanovništvo solidarno je u teškim vremenima.

Nakon što je platio dodatni test, Luiđi Parizi, 32-godišnjak iz Napulja, rekao je da je pomaganje drugima u ovoj situaciji "građanska i moralna dužnost", prenosi Index.