Izložba AMERICAN POP ART u Somboru

Izložba grafika američkih pop art umetnika Roja Lihtenštajna, Džona Čemberlena, Roberta Raušenberga, Džejmsa Rozenkvista, Endi Vorhola i Toma Veselmana, inspirisana je svakodnevnim životom i postavljanjem trivijalnih motiva u umetničku formu.

.

Pop art umetnici tako otvaraju mnoga pitanja statusa umetnika kao i pitanja koja se tiču odnosa savremenog života i savremene umetnosti. Na taj način pružaju veliku mogućnost reflektovanja socijalnog konteksta u umetničku formu. Naše vreme zahteva tu vrstu refleksije jer su stavovi koje su pop artisti u jednom vremenu izrazili u svojim delima važeći i danas u savremenom društvu.

Dela ikona američkog pop arta su reprezentativni i prepoznatljivi radovi nastali u periodu od 60-tih godina prošlog veka, kada su pop artisti dostigli vrhunac umetničkog izražavanja, pa sve do recentnih radova iz prve decenije 21. veka.

Postavku izložbe čine 30-tak grafika u tehnikama sito štampe, bakropisa i kombinovanoj tehnici.

Sva dela su vlasništvo Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića iz Ljubljane.

Izložbu AMERICAN POP ART Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor organizuje u saradnji sa Contemporary Art Clubom iz Ljubljane, u periodu od 20.02.-17.03.2014. godine u galeriji KC Sombor.

Radno vreme galerije u toku trajanja izložbe: radnim danima i subotom 08-20 h, nedeljom 09-13 h.