Da li ste znali da i DONJI VEŠ ima ROK TRAJANJA?

Da, dobro ste čuli, ispostavilo se da i donji veš ima svoj rok trajanja!

foto: Depositphotos, Nik_Merkulov
foto: Depositphotos, Nik_Merkulov
.

Prema rečima specijaliste za intimno zdravlje, dr Širin Lakani, optimalan vremenski period nakon kog bi bilo dobro da donji veš naprosto bacite u kantru za smeće.

Do, dobro ste čuli, ispostavilo se da i donji veš ima svoj rok trajanja!

Dr Lakani kaže da ukoliko to ne činite, rizikujete potencijalan razvoj bakterija, bez obzira na redovno pranje. Istraživanja su pokazala da čist donji veš može da sadrži čak 10.000 bakterija na sebi i više, piše Lifestyle.com.au.

“Vaš donji veš je u stalnom kontaktu sa kožom i što je još bitnije – sa vašim intimnim područjem. Tu se nalazi dosta mrtve kože i postoji velika verovatnoća za razvoj mnogih bakterija, koje nekada ne mogu tako lako da se odstrane”, kaže doktorka.

Ona tvrdi da čak ni pranje u mašini nije uvek delotvorno.

“Postoje istraživanja koja pokazuju da ni pranje u mašini, pod velikom toplotom, ne ubija bakterije i neke, poput ešerihije koli, mogu da i dalje ostanu na tkanini”, tvrdi ona.

Međutim, iako je vremensko ograničenje donjeg veša oko godinu dana, ukoliko osoba često trenira ili koristi poseban donji veš za trening, rok trajanja je mnogo kraći, pa bi bilo najbolje menjati ga na svakih šest meseci, tvrdi ona.