Bizarna alergija: Momak UMALO UMRO kad je NAKON TUŠIRANJA izašao na hladnoću!

Kada se preselio iz Mikronezije, ostrvske države u Tihom okeanu, u Kolorado, ovaj nepoznati muškarac nije bio samo nenaviknut na hladnije vreme, već je bio i alergičan na njega.

Ilustracija, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
Ilustracija, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
.

Ponekad bi mu se pojavio osip kada bi bio izložen hladnom vazduhu, navodi se u izveštaju objavljenom u časopisu "Journal of Emergency Medicine".

Ali, njegova alergija, tehnički nazvana urtikarija na hladnoću, jednog dana je postala opasna po život kad je izašao iz vrućeg tuša na hladniji vazduh i srušio se. Porodica ga je pronašla na podu kupatila. Bio je prekriven osipom i imao poteškoće s disanjem.

Doživljavao je anafilaksiju - akutnu, po život opasnu, alergijsku reakciju.

U hitnoj su mu lekari dali infuziju epinefrina i primili ga na odeljenje intenzivne nege.

Na kraju su doktori potvrdili sumnju na dijagnozu hladne urtikarije/anafilaksije pomoću "testa kockica leda". Test uključuje stavljanje kocke leda na kožu pacijenta na nekoliko minuta. Ako se osip razvije, osoba je alergična na hladnoću.

Urtikarija na hladnoću je retka, ali se leči i često je privremena. Pogađa manje od 1% stanovništva, uglavnom decu i adolescente, tvrde istraživanja, a obično prolazi za nekoliko godina.

Stanje je retko nasledno, a uzrok je uglavnom nepoznat, navodi Nacionalna organizacija za retke poremećaje.

Često je popraćena drugim alergijama, ali nije uvek brzo dijagnostifikovana, jer ljudi pre svoj osip pripisuju hrani ili lekovima, piše Insider