Pronašli novorođenče u kanti za smeće pa naterali putnice iz aviona na ginekološki pregled!

Službenici aerodroma u Dohi naterali žene na ginekološki pregled kako bi otkrili da li se neka od njih porodila, nakon što je pronađeno dete u kanti na aerodromu Hamad 2. septembra.

Skandal!, foto: Depositphotos/teamtime
Skandal!, foto: Depositphotos/teamtime
.

S jednog leta na pregled su pozvali 18 žena, među njima dve Britanke i 13 Australijanki, ali na kraju nisu sve pregledane. Katarska vlada izvinila se zbog incidenta i rekla da je beba na sigurnom i da joj je pružena medicinska nega, piše BBC.

Malena devojčica pronađena je u plastičnoj kesi, zatrpana smećem, što je podstaklo "trenutnu potragu za roditeljima, uključujući letove u blizini mesta gde je pronađeno novorođenče".

- Iako je cilj hitne potrage bio da se počinioci užasnog zločina spreče da pobegnu, Katar žali zbog bilo kakve nevolje ili povrede ličnih sloboda bilo kog putnika uzrokovanih ovom akcijom - navodi se u saopštenju.

Vlada je naredila "sveobuhvatnu, transparentnu istragu" o incidentu i rekla da će rezultate podeliti s drugim zemljama. Portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da "pružaju trajnu potporu dvema Britankama" nakon incidenta.

- Službeno smo izrazili zabrinutost katarskim vlastima i kompaniji "Qatar Airways" i tražimo uveravanja da ovakav neprihvatljiv incident ne sme da se ponovi - stoji u njihovoj izjavi.

Za incident se saznalo nakon što su ga neke od putnica prijavile vlastima u Australiji. Australijska ministarka spoljnih poslova Mariza Pejn izjavila je da su žene s 10 različitih letova bile podvrgnute pregledima. Osim 13 državljanki Australije, nije otkrila nacionalnost drugih pregledanih žena.

Australijski mediji ranije su izvestili da je svim odraslim ženama koje su se ukrcale u jedan avion od Dohe do Sidneja naređeno da se iskrcaju. Odvedene su u priručnu ambulantu i rečeno im je da skinu donji veš pre pregleda. Mnoge su nakon toga bile jako uznemirene, rekli su svedoci.

Ministarstvo spoljnih poslova Australije saopštilo je da je incident bio "izvan okolnosti u kojima su žene mogle da daju slobodan i informisan pristanak". Ipak, odbili su to da označe kao seksualno zlostavljanje dok su čekali dalje detalje od katarskih vlasti. Opozicioni političari u Australiji to su nazvali seksualnim napadom.

Australija je slučaj predala svojoj saveznoj policiji.

Sekretarica australijskog Ministarstva spoljnih poslova Franses Adamson rekla je na saslušanju u Senatu da je australijska diplomatska činovnica bila na spomenutom letu. Nije bila podvrgnuta pregledu, ali je incident odmah prijavila ministarstvu.

- Nisam mogla da verujem kad sam čula. To nije, ni po kom standardu, normalno ponašanje i Katarci to prepoznaju, zgroženi su tim, ne žele da se to ponovi - rekla je gđa Adamson.

U službenoj izjavi iz Katara rekli su da su predani obezbeđivanju sigurnosti i udobnosti putnika koji prolaze kroz njihovu zemlju, prenosi 24sata.hr.