Pogledajte prostor između gornjeg i donjeg zgloba malog prsta one ruke kojom držite mobilni - da li i vi imate "SMARTPHONE PINKY"?

Video je postao viralan, očigledno sa razlogom...

Ilustracija, foto: Depositphotos
Ilustracija, foto: Depositphotos
.

Pametni telefoni su, neosporno, postali sastavni deo naših života. Bilo da želite da pošaljete mail, poruku, ili fotografiju, uvek posegnete za mobilnim telefonom. Šta to znači za naše živote?

Osim što smo postali zavisni od tehnike, da li ona može da utiče i na naše fizičko zdravlje? Sudeći po postovima korisnika društvenih mreža – može.

Naime, oni su nedavno primetili da je način na koji drže mobilni telefon izazvao deformaciju. Tačnije, neki od njih su primetili udubljenje na malom prstu i ovu promenu su nazvali “Smartphone Pinky”, piše Mirror, a prenosi Objektiv.

Jedna osoba je podelila fotografiju ruke uz komentar: Stvarno imam povredu od svog iPhone-a. Prst mi se savio i neće da se ispravi. Moram da promenim način na koji držim telefon.

Jedna Tik-Tok korisnica je u videu rekla: Okej, pitala sam se da li još neko ima ovo. Ako držite ruku sa malim prstom na dnu mobilnog telefona, počećete da primećujete malo udubljenje između gornjeg i donjeg zgloba malog prsta. Ovo se zove "Smarphone Pinky".

Video je, u kratkom roku, postao viralan.

@cllopez2000

Kinda hard to see on camera, does anyone else have this? ##foryou ##fyp ##smartphonepinkie ##like ##share

♬ Smart Phone Pinky - cllopez2000

.

Ali, postavlja se pitanje, da li mobilni telefon, zaista, može biti kriv za ovo “stanje”.

Doktorka Parina Patel je objasnila: Iako još uvek nema kliničkih dokaza koji bi ukazivali na to da pametni telefoni mogu da oštete naše male prste, niti je ovo službeno medicinsko stanje, ili pojam, postoje razlozi da verujemo da preterana upotreba mobilnog telefona može da utiče na našu mišićnu funkciju i može da ošteti naše zglobove, posebno u predelu palca i zgloba. Neka istraživanja su, takođe, otkrila da prekomerna upotreba pametnih telefona može da prouzrokuje bol u palcu.

Ako primetite udubljenje između gornjeg i srednjeg zgloba na malom prstu, i to na onoj ruci kojom držite telefon, vrlo je verovatno da na istom mestu imate i zadebljanje kože u vidu žulja. Pređite pristima preko tog dela prsta i uverite se i sami...