Prvi utisak: Ovo su 4 najgore stvari koje možete da uradite kad upoznajete nekoga!

Prvi utisak kod upoznavanja često je veoma važan, a ako imate mlitav stisak ruke, neprikladno ste obučeni, tračarite ili se hvalite svojim dobrim vezama, sigurno ste podbacili, kažu stručnjaci.

Kakav prvi utisak ostavljate?, foto: Depositphotos/stockasso
Kakav prvi utisak ostavljate?, foto: Depositphotos/stockasso
.

S vremena na vreme svi se nađemo u nekoj neprijatnoj situaciji, ali među definitivno najgore ubraja se nekoliko situacija koje mogu da se dogode kod upoznavanja. Naime, u društvenoj interakciji posebno je važan prvi utisak, ističe Boni Tsai, osnivačica i direktorka škole bontona "Beyond Etiquette".

Na primer, iako možda imate poriv da novom poznaniku odmah izdiktirate najvažnije podatke o sebi, kako bi odmah znao s kim ima posla, to može da bude kontraproduktivno. Jer, ti prvi trenuci nisu rezervisani samo za to da se vi predstavite njemu, nego predstavljaju i priliku da vi upoznate tu drugu osobu.

Dakle, svakako ne želite da pobegnu glavom bez obzira zato što osećaju da ste ih ugušili svojim dostignućima, a da oni nisu stigli ni da progovore.

Naravno, to nije jedini način da pokvarite utisak o sebi. Ima ih još mnogo, a mi vam predstavljamo tek nekoliko njih povezanih upravo s prvim susretom s nekim, odnosno upoznavanjem:

1. Slab stisak ruke kod rukovanja
Ne želite nikome da zdrobite kosti svojim čvrstim stiskom ruke, ali mlitavo rukovanje ne uliva poverenje.

- Slab stisak ostavlja utisak "mrtve ribe" i druga osoba u startu deluje hladno i nezainteresovano. S druge strane, čvrst stisak ruke odaje samopouzdanje - kaže Tsai. Ipak, ne stežite drugoj osobi ruku presnažno. Takvim postupkom ukazujete na dominaciju, što nije dobro već kod prvih rečenica.

2. Neprimerena garderoba
Možda ste navikli da nosite pidžamu svaki dan otkako je korona promenila svakodnevicu, ali ako niste baš prikladno obučeni kod upoznavanja, to može da bude veliki promašaj, čak i kod on-line sastanaka.

Tsai kaže da je garderoba obično prva stvar koju ljudi primete kad uđete u sobu, virtualnu ili ne. To znači da biste uvek trebali oprezno da spuštate standarde kad je o tome reč.

- Ne bi trebalo da nosite japanke i majicu, pogotovo ako želite da poručite da ste profesionalac - kaže Tsai, prenosi "Yahoo Life".

3. Prenošenje tračeva
Svi mi imamo lošeg šefa o kojem bismo rado podelili neke pikanterije, ali ako ste nekoga tek upoznali, razgovor o tome može samo da oda loš utisak o vama. Takav pristup je nepristojan, a osim toga, nikad ne znate s kim je osoba ispred vas povezana i do koga ono što govorite može da stigne.

4. Spominjanje veza
Ako imate neke ljude koje bi bilo korisno spomenuti da bolje prođete, nemojte to činiti već na prvom sastanku i upoznavanju. Naime, to vam ponekad može doneti više štete nego koristi. .

- To podriva utisak samopouzdanja koji želite da ostavite, jer ispada da želite da se  "prodate" preko nečijih leđa, umesto da igrate na svoje kvalitete - objašnjava Tsai.