Sonja je bila obična domaćica koja je UMALO UBILA HITLERA: Ovu priču gotovo niko ne zna, a jedna stvar PROMENILA JE TOK ISTORIJE

Bila je jedna od najvećih špijunki 20. veka, a za Sonju malo ko zna iako je jednim potezom mogla da preokrene svetsku istoriju.

Adolf Hitler, foto: Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images
Adolf Hitler, foto: Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images
.

Zavera je počela da se kuje kada je Aleksandar Fut, jedan od njenih agenata, ručao u Minhenu u restoranu Osteria Bavaria kada je Hitler tamo došao i ušao u svoju privatnu odaju u koju je dolazio i do tri puta nedeljno. Futu je zapalo za oko da Hitlerovi agenti nisu reagovali kada je Futov prijatelj naglo posegnuo rukom u džep svoje jakne u potrazi za cigarama, i to u trenutku kada je Hitler prolazio pored stola. Kada je video taj promašaj, rekao je Ursuli da bi bilo moguće postaviti bombu u koferu u glavnom restoranu i uskoro su počeli da planiraju atentat. Ursula je uskoro plan izložila Moskvi gde je zaključeno da je to sjajna ideja i tako je rođen plan da se Hitler ili upuca dok ulazi u restoran, ili da se raznese dok jede, piše zena.blic.rs.

Svega nekoliko nedelja pre nego što je do toga trebalo da dođe, Nemci i SSSR potpisali su sporazum Ribentrop-Molotov, sporazum o nenapadanju između Trećeg rajha i Sovjetskog Saveza, pa je tako plan pao u vodu.

Par meseci nakon što je plan napušten, Ursula se razvela od svog supruga, nemačkog arhitekte i udala se za Lena Burtona, koji je radio za GRU, a imao je i britanski pasoš zbog čega se i udala za njega.

Ursula je inače rođena 1907. godine u Nemačkoj kao ćerka poljskih Jevreja. Svi u porodici su bili članovi Nemačke komunističke partije. Iako je britanska obaveštajna agencija MI5 već 1928. godine porodicu komunista iz Nemačke označila kao one na koje treba obratiti pažnju, ona je u tome podbacila. Zajedno sa svojim bratom Jirgenom je odavala britanske tajne Moskvi. I u Londonu je nastavila sa špijunskim aktivnostima.

Радистов называют «музыкантами», а Рут Вернер — виртуоз на клавиатуре. Ее творческая карьера началась в Шанхае, а... Posted by Соня-суперфрау on Недеља, 29. септембар 2019.

Kada su se Ursula Kučinski i njen suprug preselili u London, počela je špijunska misija. Naime, fizičar Klaus Fuks, takođe imigrant iz Nemačke radio je na projektu stvaranja čistog uranijuma 235, koji je predstavljao osnovu za čuveni Projekat Menhetn u okviru kojeg je stvoreno prvo nuklearno oružje.

Fizičar Fuks se nalazio sa njom i prenosio joj podatke, koje je ona zatim slala u Moskvu putem uređaja za bežični prenos skrivenog u kanapu za širenje veša.

Fuks i Ursula bi glumili zaljubljeni par i dugo šetali ili bi joj on ostavljao šifrovane poruke u magazinima koje bi uveče ubacio u dvorište zgrade “Isokon” u kojoj je živela.

Čak i kada je policija 1943. godine primila znake bežične aktivnosti, strogo zabranjene u vreme rata, i obavestila MI5, do istrage nije došlo i Ursula je ostala neotkrivena. Kada je MI5 otkrila jednog od špijuna, njihovog saradnika, on je britanske agente doveo kod Ursule, međutim kod nje nisu pronašli nikakve dokaze o špijunaži. Fuks je otkriven i uhapšen krajem 1949. godine, a MI5 nije ustanovio vezu između njega i Ursule Kučinski.

"Da smo imali pet Sonja, rat bi trajao kraće", rekao je u jesen 1945, načelnik Obaveštajne službe SSSR. Sovjetska služba izuzetno je poštovala Sonjin rad. Na pitanje koliko ih je koštala, jednom je odgovorila:

"Ne onoliko koliko zloban čovek misli. Kao i većina mojih drugova i ja sam borbu protiv fašizma smatrala patriotskim činom".

Njoj i bratu je 1950. godine dozvoljen povratak u istočni Berlin, a svoje doživljaje opisala je u knjizi. Kako je rekla, postala je komunista da bi se borila protiv fašizma. Preminula je 2000. godine.

 

Рут Вернер (урожденная Урсула Кучински), она же Урсула Гамбургер, она же Рут Бертон, она же Мария Шульц, она же Урсула...

Posted by Соня-суперфрау on Субота, 28. септембар 2019.

Sovjetska Hari Mata Hari - taj nadimak nosila je Ursula Kučinski poznata kao Rut Verner, ali i pod kodnim imenom Sonja. Pod pseudonimom Rut Verner, Ursula je obavljala najdelikatnije poslove za sovjetsku tajnu službu. Između ostalog, upravo je zahvaljujući njoj SSSR pre Amerike napravio hidrogensku bombu.

Mnogo herojskih podviga je izvela Ursula, a jedan od njih je taj da je umalo ubila Adolfa Hitlera. To je otkriveno u novoj knjizi o njoj, gde stoji da je plan bio da Sonja raznese Hitlera dok on obeduje u restoranu.

Ursula je pod kodnim imenom Sonja pomogla da se koordiniše pokušaj atentata na Hitlera 1938. godine. Ona je u to vreme živela u Švajcarskoj i vodila grupu agenata iz Nemačke.