Čokolada, kafa, feferone... Ove namirnice mogu da izazovu halucinacije, budite oprezni!

U slučaju preteranog konzumiranja neke od ovih 10 namirnica može doći do halucinacija i nekih komplikacija, stoga uživajte umereno, uostalom, kao i u svemu ostalom...

Dobro je znati!, foto: Depositphotos/DenisMArt
Dobro je znati!, foto: Depositphotos/DenisMArt
.

1. Jedna američka studija pokazala je da ispijanje sedam šolja crne kafe dnevno, može da izazove halucinacije. Nakon te količine ispitanicima su se pričinjavali zvuci, a neki su osetili i prisustvo duhova.

2. Čokolada sadrži anandamide, jedinjenje koje u velikim količinama u telu proizvodi efekt vrlo sličan pušenju marihuane. Osoba koja ima otprilike 60 kilograma trebalo bi odjednom da pojede oko 11 kilograma čokolade da bi osetila efekat tog jedinjenja.

3. Konzumacija nezrelog duda takođe može da izazove halucinacije, ali i probavne smetnje.

4. Sir "Stilton" s plemenitom plesni može da poremeti noćni odmor. Jedna britanska studija otkrila je da konzumacija 20 grama tog sira pre spavanja izaziva bizarne snove.

5. Feferone izazivaju žarenje u ustima i grlu, a kapsaicin iz te biljke podstiče telo na pojačanu proizvodnju endorfina, zbog kog možete da se osetite veoma raspoloženo i pomalo "drogirano".

6. Neke vrste pečuraka sadrže halucinogena sredstva poput psilocina i psilocibina, koja pojačavaju emocije i percepciju stvari u prostoru.

7. Mak je namirnica s jakim narkotičkim svojstvima jer sadrži visok procenat alkaloida morfijuma. Setite se toga kada poželite da posegnete za drugom, trećom, četvrtom kriškom makovnjače.

8. Glava ribe salpe iz porodice ljuskavki može da izazovei višednevne halucinacije. Štaviše, u starom Rimu navodno se ta riba jela upravo zbog svojih narkotičkih svojstava. Možda je zbog toga i nema prečesto na ribari?

9. Ergotizam je trovanje brašnom od raži koje je zaraženo ergotaminom. Trovanje se manifestuje halucinacijama, grčevima, ali i odumiranjem osećaja u prstima.

10. Muskatni oraščić sadrži miristicin s jakim narkotičkim delovanjem, zbog čega bi konzumacija većih količina tog začina mogla da dovede do mučnine, glavobolje i jakih halucinacija, piše Pun kufer.