Koji TIP GRAĐE imate? Vaša silueta otkriva mnogo o vama, čega niste ni svesni...

Za izgled svake žene nije dovoljna samo genetika, već i jedna od žlezda u organizmu koja je po prirodi aktivnija od drugih. Ženske figure se mogu podeliti na četiri tipa.

.

Naravno, takvu klasifikaciju ne možemo nazvati idealnom i nepogrešivom, jer rad našeg organizma zavisi od mnogih faktora..

Međutim, ove četiri siluete mogu se smatrati najrasprostranjenijima – njihove karakteristike su zastupljene kod većine žena.

Odaberite jednu, kojoj ste nasličniji, i proverite odgovor ispod:

Jabuka (dominantna – nadbubrežna žlezda)

Osnovna obiležja: gornji deo tela primetno je krupniji od donjeg. Kod žena ovog tipa, obično su prisutna široka ramena, izrazite grudi, manja zadnjica, jake ruke i noge. U većini slučajeva, koža kod predstavnica ovoga tipa je prirodno čvrsta, one nemaju sklonost celulitu. U slučaju viška kilograma, prvo se debljaju grudi, ruke i stomak.

Osobine: Dame sa takvom figurom obično poseduju izrazite liderske veštine. Vrlo brzo donose odluke, samostalne su i odgovorne. Ipak, postoji jedna mana- one ne znaju da nađu meru u radu, odmoru, u hrani ili bavljenju sportom.

Preporuke: Savršeno im odgovara vegetarijanska ishrana. Ponekad treba da se isključite iz svega i naučite da uživate u jednostavnim stvarima. Za održavanje forme najbolje odgovara plivanje.

Pravougaonik (dominantna žlezda – hipofiza)

Osnovna obeležja: Telo podsjeća na figuru tinejdžera: uski kukovi i nije jasno izražen struk. Ruke i noge obično nisu duge, a glava izgleda veća. Takođe, za ovaj tip je karakterističan dugačak struk, i mala okrugla zadnjica. Žene sa takvom figurom teško dobijaju na težini i prvo se debljaju u predelu stomaka. Slabi limfni sastav može biti razlog za otoke i suvu kožu.

Osobine: Dame ovog tipa najčešće su introvertirane, sklone su umetnosti i nauci. Mogu biti introvertne, ali ne zbog nespremnosti u komunikaciji, nego zbog činjenice da su same sebi dovoljne. Ponekad, previše duboko uranjaju u svet svojih misli, zaboravljajući na realnost i svakodnevne stvari.

Preporuke: Odlično će odgovarati prehrana na bazi proteina, izbegavajući ugljenohidrate. Za harmoniju duše, ženama ovog tipa neophodno je da budu okružene lepim stvarima. U kući treba biti što više cveća i mirisnih sveća. Što se tiče sporta, odlično će odgovarati vežbe opterećenja (body building).

Peščani sat (dominantna – štitna žlezda)

Osnovna obeležja: Figura podseća na pješčani sat. U slučaju gojenja, dame se debljaju u predelu stomaka i kukova. Nedostaci ovog tipa su slabi mišići i vrlo krhke kosti. Takođe, mogući su problemi zbog tanke, suve kože, a postoji i sklonost celulitu.

Osobine: Takve žene su vesele, aktivne i druželjubive. Vrlo su komunikativne. Zahvaljujući tome, lako se uklapaju u bilo koje društvo.

Preporuke: U ishrani treba davati prednost zelenom povrću i mlečnim proizvodima sa niskom količinom masti. Voće, hleb, alkohol i kofein najbolje je maksimalno ograničiti. Za uklanjanje stresa i i napetosti na kraju radnog dana, odlično će odgovarati vruć tuš. Od sportskih aktivnosti preporučuje se ples, piše aura.ba.

Kruška (dominantna žlezda – jajnici)

Osnovna obeležja: Kod predstavnica ovog tipa može se videti klasično žensko telo sa uskim gornjim delom, zaobljenim kukovima i zadnjicom. Silueta podseća na krušku. Gojenje najčešće počinje u kukovima, a struk i zadnjica se poslednji zaokružuju.

Osobine: Ove dame su vrlo brižne, dobrodušne i oećajne. Lako se uklapaju sa novim ljudima, kao da osećaju njihove misli i težnje. Zbog usporenog metabolizma, može se primetiti nezainteresovanost, ali to je varljiv utisak, jer unutar ovakve žene krije se prava bura emocija.

Preporuke: Bolje je da zboravite maslac, margarin, čokolade i testeninu. Za psihološki komfor vam je neophodna komunikacija. Izbegavajte samoću, ali klonite se agresivnih i nervoznih ljudi. Disanje i joga će pomoći u oslobađanju od napetosti i akumulaciji pozitivne energije. Ne zaboravljajte da imate usporen metabolizam, zato je fizička aktivnost neophodna, naročito vežbe izdržljivosti.