Ovo vam niko nije rekao o kafi!

Iako kafu svi pijemo, još uvek postoje stvari koje o ovom napitku niste znali...

Ovo sigurno niste znali o kafi!, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Ovo sigurno niste znali o kafi!, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
.

Da kafa ima pozitivan učinak na zdravlje srca verovatno znate, ali jedna šolja ovog toplog napitka može imati uticaja i na razvoj bolesti poput dijabetesa, tvrdi se u studiji koja je analizirala njih 28 za potrebe magazina "Diabetes Care", piše centarzdravlja.hr.

Šta još niste znali o kafi?

* Moguće je razbuditi se samo zbog mirisa kafe. To je navedeno u studiji Univerziteta u Seulu. Dobra informacija za sve koji imaju problema sa ustajanjem.
* Žene koje uživaju u kafi imaju 20 odsto manje šanse da dožive simptome depresije, stoji u studiji sa Harvarda.
* Ljubitelji kafe imaju 20 posto manje šanse za razvoj Alchajmerove bolesti. Ta informacija predstavljena je na godišnjem kongresu "European Alzheimer" 2014. godine.
* Na Univerzitetu u Teksasu sprovedeno je istraživanje kako bi se pronašla veza između kafe i erektilne dis​funkcije. Zaključak je da samo dve šolje ovog napitka na dan mogu za 42 odsto da umanje šanse od nastanka ovog problema.
* Godišnje se u svetu popije oko 500 milijardi šolja kafe. 14 miliona odlazi na espresso.
* Suprotno uvreženom mišljenju, tamna pržena kafa ima manje kofeina od svetlo pržene.

Kafa je stimulans

Kofein, hemijska stvar koja se nalazi u kafi, podstiče središnji nervni sistem. Povećava intelektualnu oštrinu, produžava budnost i odlaže pojavu umora. Poboljšava vizuelnu percepciju i olakšava koordinaciju pri složenim radnjama, na primer u vožnji automobila. Međutim, prekomerna konzumacija kafe može da izazove nervozu, teskobu i strah.

Pomaže u borbi protiv celulita

Umesto da trošite na precenjene serume protiv celulita, radije investirajte u kafu. Pritom ne morate da kupujete najskuplje brazilske arome – dovoljna vam je i ona uobičajena, koju svako od nas ima u kuhinji. Napravite pilin​g tako što ćete pomešati mlevenu kafu i maslinovo ulje i redovno ga nanosite na telo.