Snažna je bila srpska kneževina: Pečat kneza Lazara sa ćiriličnim natpisom i bivoljim rogovima na Rudniku

Na planini Rudnik godinama unazad vrše se arheološka istraživanja koja dokazuju da je ovaj kraj bio izuzetno važan ekonomski, kulturni i verski centar. U 14. i 15.veku ovde su živeli srpski vladari i bogati dubrovački trgovci.

.

Na šumovitim obroncima u srcu šumadije, od kad je sveta i veka,kopala se ruda, a narod različitih vera i nacija naseljavao je Rudnik u srednjem veku.
Svi pronađeni materijalni dokazi svedoče da se na Rudniku živelo prilično luksuzno za to vreme.

"Srednjovekovni trg je bio gusto naseljen kućama koje su dobro građene, a neke su imale i dva sprata", kaže Ana Cicović, arheolog muzeja rudničko-takovskog kraja.

Kako je objasnio, Dejan Radićević, profesor filozofskog fakulteta u Beogradu, roba koja je tu stizala prvenstveno je bila luksuzna roba, poput tkanine, začina...

2015. godine pronađen je nalaz od izuzeznog istorijskog značaja, metalna pločica, pečat kneza Lazara sa ćiriličnim natpisom i bivoljim rogovima svedočio je o jačini tadašnje srpske kneževine.

Tokom arheoloških istraživanja pronađeni su i metalni novčići sa likovima raznih evropskih vladara. Za vreme vladavine kralja Dragutina, na Rudniku se nalazila čak i kovnica novca. Dinar kralja Dragutina bio je prvi srpski dinar sa ćiriličnim natpisom.

Opširnije u video-materijalu: