Zašto se na čokoladi vremenom pojavljuje beli sloj? Da li smemo da je pojedemo?

Pronalazak stare čokolade blagoslov je i prokletstvo. S jedne strane dobili ste besplatan slatkiš, ali s druge strane na njemu se nalazi čudan beli sloj i niste sigurni o čemu se tačno radi. Još važnije, smete li pojesti takvu čokoladu?

Čak i stara sa belim tragovima, prava poslastica, foto: Depositphotos/Knut_Wiarda
Čak i stara sa belim tragovima, prava poslastica, foto: Depositphotos/Knut_Wiarda
.

Zapravo se radi o “cvetanju” čokolade, te je ona potpuno sigurna za konzumaciju.

Postoje dve vrste ove pojave – šećerno cvetanje (beli sloj obično je suv i pegav) i masno cvetanje (obično se radi o masnim belim prugicama).

Šećerno cvetanje događa se kada površina čokolade postane vlažna. Vlaga otapa šećer, a kada se čokolada osuši kristali šećera ostaju na njenoj površini. Ova pojava obično je posledica nepravilnog skladištenja, na primer kada čokoladu čuvate na toplom mestu zbog čega se njena površina počinje “znojiti”.

Masno cvetanje, s druge strane, događa se kada mast iz čokolade izbija na površinu. Čuvanje čokolade na toplom mestu može pokrenuti ovu pojavu, kao i velike promene temperature.

Budući da je beli sloj na čokoladi samo šećer ili mast, ako ga pojedete ništa vam se neće dogoditi, ali cvetanje će uticati na teksturu zbog čega čokolada može imati malo čudan okus.

Neki ljudi primećuju razliku, a neki ne, sve zavisi od toga kako doživljavate ideju da pojedete čokoladu staru nekoliko godina.

Izvor: magazin.novosti