Zanimljivosti

U ovim situacijama ŠEĆER je DOBRODOŠAO!

Iako u ishrani treba, što je više moguće, izbegavati beli šećer, to ne znači da ne smete da ga koristite u drugim situacijama. Šećer, osim u ishrani, možete da koristite na razne načne. Ovo su neki od njih.

06.08.2020. - 08:10h
Nek se nađe u kući...
Nek se nađe u kući...foto: Depositphotos/5PH

Piling od šećera
Ovaj piling ne može biti jednostavniji, a rezultat je glatka koža. Samo pomešajte malo kokosovog ulja sa šakom šećera i dobro istrljajte telo. Taj isti piling možete da koristite i za usne. Samo nemojte ribati prejako i nakon toga stavite balzam za usne.

Gruba koža na laktovima
Pospite malo šećera na polovinu limuna i s time istrljajte grublja područja, kao što su laktovi. Šećer je prirodni piling zbog granulastog oblika zrnca, a takođe je izvor glikolne kiseline koja ujednačava ton i odstranjuje mrtve ćelije kože.

Uklanjanje masnih mrlja
Šećer je odličan saveznik u borbi protiv masnoće. Ako ste radili u vrtu, garaži ili kuhinji, pri pranju ruku uz sapun koristite i malo šećera. Takođe, ako ste omiljeni komad odeće "ukrasili" ružem za usne, fleku uklonite tako što ćete na nju utrljati pastu od šećera i vode. Neka odstoji sat vremena, a zatim je isperite vodom.

Šećer za biljke
Biljke baš kao i mi, vole glukozu. Pomešajte tri kafene kašičice šećera sa dve kašičice sirćeta i stavite ih u vazu s vodom. Sirće će sprečiti razvoj bakterija, a šećer ojačati biljku i pomoći cveću da duže ostane živo.

Ublažavanje ljutine
Pojeli ste nešto ljuto i sad ste zažalili. Mleko nije jedini način da ublažite požar u ustima. Malo šećera na jeziku takođe će pomoći.

Čišćenje mlina za kafu
Mlin za kafu radiće duže i bolje ako ga budete čistili šećerom. Takođe će apsorbovati miris ostataka zrna kafe i začina koje meljete.

Sprečavanje pojave plesni na siru
Sir čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u koju ste ubacili kocku šećera.

Izvor: centarzdravlja.hr