Obratite pažnju na ove sitnice i raskrinkajte svakog ko pokuša da vas SLAŽE!

Ponašanje otkriva lažljivce!

foto: Depositphotos, chica-chica
foto: Depositphotos, chica-chica
.

Evo na koje sve stvari je bitno da obratite pažnju ako želite da uhvatite osobu u laži!

Ton glasa – biće drugačiji nego inače. U nekim slučajevima onaj ko laže priča povišenim tonom, dok je u manje slučajeva ton dublji. Ipak, ton nikako nije isti kao kada se priča istina, piše 24sata.hr.

Suzdržanost – lažljivac često koristi reči poput “ja mislim”, verujem”, “kako saznajem” ili “neka vrsta”. Na taj način osobe koje lažu pokušavaju da izmišljen deo priče deluje što ubedljivije.

Oklevanje – nakon što mu se postavi pitanje, onom ko ne govori istinu će trebati nekoliko trenutaka da smisli odgovor.

Ublažavanje – koristiće “mekši jezik”, odnosno pokušaće da ublaži ublažiti samu težinu laži. Na primer, umjesto da kaže “Nisam ukrao majicu”, reći će “Nisam uzeo majicu”.

Negativne emocije – lažljivac će reči kao što su mržnja i pohlepa izgovarati isprazno i tužno, a na taj način podsvesno pokazuje svoju krivicu.

Hrpa informacija – da bi žrtvu uverio u svoju laž, lažljivac će izmišljotinu dopunjavati raznim izmišljenim detaljima – o tome šta se dogodilo, na koji način, gde…

Neutralnost – izbegavaće zamenice “ja” ili “mi” kao da nema veze sa onim što se desilo, kao ni sa ljudima koji su u to upleteni.

Mešaju detalje – ljudi koji govore istinu imaju jasnu sliku o tome što se dogodilo, ali oni koji lažu nemaju i lako se pogube u sitnim detaljima svoje izmišljene priče. Kažu jedno, a potom nešto sasvim drugo jer se ne sećaju šta su prvi put rekli.

Prepoznavanje lažova po govoru tela

Ukoliko neko naglo pomeri glavu nakon postavljenog pitanja, kao da se trznuo, vrlo je moguće da je nešto slagao. U trenutku izgovaranja laži disanje se menja i postaje duboko, jer srce brže kuca i osobi nedostaje kiseonika. Neprirodno mirovanje – držanje kao kip, takođe otkriva da neko laže, jer to pokazuje kako nije opušten.

Dodirivanje nosa ili usta je još jedan mogući znak da neko zaobilazi istinu, kao i premeštanje s noge na nogu, ali to može da znači i da se neko dosađuje. I zurenje nekome u oči bez treptanja može da razotkrije okorelog lažljivca, dok amateri u laganju izbegavaju da pogledaju u oči onoga koga lažu.

Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr