Zanimljivosti

Svaka stota žena ne oseća bol tokom porođaja zbog retkog gena

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu, pronašli su retku varijantu gena koja objašnjava zašto nekim ženama nije potrebno nikakvo olakšanje prilikom porođaja

03.08.2020. - 14:00h
Ilustracija
Ilustracijafoto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Svaka žena koja ima dete, zna koliko je porođaj bolan, ali prema tvrđama stručnjaka, to baš i ne mora da bude slučaj sa svakom ženom. Oni tvrde, da neke žene uopšte ne osećaju bol, zbog retkog gena.

Prema rezultatima, jedna od sto žena ima varijantu KCNG4 gena, koja je povezana sa pragom bola. Prisutnost ovog gena znači, da neke žene u sebi imaju prirodan epidural i da neće osećati toliki bol tokom porođaja. Naučnici veruju da genetska varijanta smanjuje sposobnost nervnih ćelija da šalju signale u mozak i da bi njihov rad mogao da pospeši razvoj novih lekova protiv bolova.

Doktor Ivan St Džon Smit sa Univerziteta kaže da genetska varijanta koju su pronašli kod žena koje osećaju manje bola tokom porođaja dovodi do "oštećenja" u formiranju prekidača na nervne ćelije.

Tim naučnika je proučavao grupu žena iz jednog porodilišta, koje su se porađale prirodnim putem, bez komplikacija i bez epiduralne anestezije.A zatim su pručavali grupu žena koje su se porađale pod anestezijom. Otkrili su da žene koje se porađaju bez lekova za ublažavanje bola, pokazuju veću toleranciju na toplotu, hladnoću, pritisak i bol.

Analiza ženskih genetskih sekvenci tada je otkrila da imaju veći procenat gena KCNG4, koji pomaže u proizvodnji proteina i koji kontroliše signal za bol duž naših nervnih ćelija.

Izvor: novosti