Rashladite se bez klima uređaja

Ako nemate klima uređaj, a vrućina u vašem domu postaje neizdrživa, primenite neki ovih trikova.

Rashlađivanje, foto: Depositphotos/bertys30
Rashlađivanje, foto: Depositphotos/bertys30
.

Poznato vam je, naravno, da je najbolje da tokom dana (od ujutro do zalaska sunca) držite kuću u senci ili zamračenu. Na taj način ćete sigurno već naveče lakše rashladiti kuću i obezbediti miran san.

Flaše sa zaleđenom vodom

Zaledite flašu vode (od 2 litra), pa je zaleđenu stavite u jastučnicu ili zamotajte u peškir, pa je prislonite na prsa kao da ste zagrlili medvedića. Rashladićete celo telo.

Takođe, možete zalediti plastičnu flašu napunjenu 3/4 sa vodom. Kada krenete na spavanje, izvadite je iz zamrzivača, napunite ostatak boce sa ledenom vodom i ponesite bocu sa sobom u krevet. Ogradite se ovim flašama umotanim u peškire i imaćete miran san.

Pored toga možete staviti i zaleđene flaše sa vodom ispred ventilatora da biste dobili improvizovani klima-uređaj

Trik za dugu kosu

Oni koji imaju problema s dugom kosom i vrućinama možda će u očaju pristati i na ovaj trik. Ispletite francusku pletenicu, ali na dnu je opustite malo (ne zatežite kao inače). Na to mesto ugurajte kockice leda, pa zavrnite, ugurajte i pričvrstite kraj pletenice da drži kockice da ne ispadnu.

Britanski trik sa pamučnim zavesama

Kada su Britanci stigli u Indiju nisu nikako mogli da se naviknu na vrućinu. Dosetili su se da umoče pamučne zavese u vodu i okače ih na prozore. Ovo deluje samo kada naiđe noć sa povetarcem, koji pomera zastore i oni rashlađuju sobu.

Ventilator

Kada je napolju hladnije nego u kući stavite ventilator na prozor da brže “unesete” hladniji vazduh u sobu. Noću ćete lakše zaspati, posebno, ako ste krevet spustili niže ili napravili ležaj na podu.

Kupke

Hladne kupke mogu da pobede talas vrućine, a u njih možete dodati i koju kockicu leda.

Izvor: lifepressmagazin.com