Britanski vojnik je pre 17 godina novac za operaciju mališana iz BiH! Kako danas živi ovaj dečak i čime se bavi?

Britanski vojnik koji je prikupio 140 000 funti za operaciju dečaka iz BiH rekao je da se oseća ponosno, jer je momak ove godine napunio 21 godinu i danas živi srećnim životom.

.

Vejn Ingram je služio u Bosni i Hercegovini u sklopu mirovnih snaga i u patroli je upoznao tada četvorogodišnjeg dečaka Stefana Savića sa retkom deformacijom lica.

Stefan je rođen sa Tessier facijalnim rascepom (koštanim blokom po sredini lica umesto nosa), koji mu je pritiskao lobanju i gurao mu oči u stranu, što mu je onemogućavalo da lepo vidi.

Ingram je bio toliko dirnut nesrećom malog Stefana da mu je obećao pomoći i osigurati mu najmodernije lečenje u Velikoj Britaniji. Obećanje je i ispunio - prikupio je 140.000 funti za Stefanovu operaciju.

Stefan je otputovao na operaciju u Veliku Britaniju i nakon pet hirurških zahvata, Stefan je 2016. godine u potpunosti završio oporavak, piše avaz.ba.

vojnik, foto: Depositphotos/IgorVetushko
vojnik, foto: Depositphotos/IgorVetushko
.

“Stefan se izuzetno dobro snašao. Radi kao muzičar u lokalnom bendu u kojem svira harmoniku i klavir. Kada ne svira, radi sa ocem u porodičnom baru. Njegov rođendan je bio 19. januara i planirao sam da ih posetim kako bih im priredio iznenađenje, ali zbog pandemije Kovida-19 i posla, to se nije ostvarilo”, rekao je Ingram.

“Osećam ogroman ponos kada razmišljam o putovanju koje smo zajedno proveli. On je zaista inspirativan. Ništa ga nije zaustavilo da postigne ono što želi. On je zaista uspešan čovek. Voli život i njegova devojka je prelepa. Izuzetno je zadovoljan i zahvalan”, dodaje.

Ingram je bio narednik u stabilizacijskoj misiji u Bosni, kada je prvi put upoznao Stefana i njegove roditelje Miloša i Slavu. Kontakt sa njima je održao i dan-danas, pogotovo u doba pandemije.