Zanimljivosti

Džinovske smokve u Ljiljaninom dvorištu: Kako to da su tri puta veće od prosečnih? (FOTO)

Ljiljana Danilović, nadaleko čuvena kraljevačka domaćic, ove godine oboriće rekord, jer su u njenoj bašti izrasle džinovske smokve. Plodovi njene „petrovače bele“ iako su još daleko od pune zrelosti i vremena berbe dostižu težinu od 130 grama. Ako se zna da je prosečna težina ploda ove vrste 62 grama onda priča iz Ljiljaninog dvorišta zvuči neverovatno.

09.07.2020. - 16:00h
Do branja će biti tri puta veća od prosečnih
Do branja će biti tri puta veća od prosečnihfoto: Rina

„Ovo je čudo. Svakog dana gledam kako plodovi prosto bujaju i ne znam gde će im biti kraj. Ovo se nikada nije dogodilo. Ja sam prošle godine sa jednog stabla skuvala desetak kilograma veoma ukusnog slatka, nešto sam poklonila i sve su smokve bile normalne krupnoće, baš za slatko. Ako bih od ovogodišnjih kuvala slatko morala bih da goste poslužujem jelovnom kašikom. Po svemu sudeći ove godine ću morati da kupim smokve za slatko a moje će otiću u džem“, priča za RINU ova vrsna kulinarka.

„Džin smokva“ je iznenađenje i za stručnjake. Agronom Dragutin Jevtović kaže da je i za njega sa mnogo iskustva u poslu ovo veliko iznenađenje, bolje reći pravo malo čudo.

Ljiljana ističe da smokvu odgaja bez posebne nege. Osim dodatnog zalivanja u pojedinim fazama vegetacije i sušnim periodima nikakvog drugog posla nema. Tako priču o ovoj staroj voćki poreklom iz Male Azije ova Kraljevčnka čini još mističnijom i interesantnijom.

Izvor: RINA